Guvernul Ungariei va discuta din nou despre prețurile carburanților, în ciuda scăderilor recente, spune un ministru/ Executivul a cerut ca prețurile să fie aduse la media din regiune

benzinarie mol carburant pompa alimentare ful Sursa foto: Facebook/ MOL

Cabinetul premierului ungar Viktor Orban va discuta din nou miercuri despre prețurile la carburanți, în pofida unei scăderi recente a prețurilor, determinată de presiunile guvernului asupra comercianților pentru a alinia prețurile la nivelurile din alte părți ale regiunii, a declarat ministrul economiei, transmite Reuters.

Guvernul lui Orban a eliminat un plafon al prețurilor la carburanți în decembrie 2022, după ce lipsa importurilor și cumpărarea determinată de panică au dus la penurie, dar la începutul acestui an a evocat posibilitatea unei noi intervenții dacă prețurile la carburanți vor depăși media central-europeană.

Acțiunile grupului energetic ungar MOL au scăzut cu aproximativ 1% de când guvernul a lansat pentru prima dată ideea unei intervenții pe piața carburanților luna trecută, subperformând indicelui de referință de la Budapesta, care a atins un nivel record în această săptămână.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Directorul general al MOL, Zsolt Hernadi, a declarat că este îngrijorat de faptul că intervenția statului ar putea afecta planurile companiei, reluând îngrijorările exprimate de investitorii germani cu privire la intervenția tot mai mare a guvernului într-un sondaj realizat luna trecută.

Guvernul lui Orban, care a înregistrat anul trecut cea mai mare  creștere a inflației din Uniunea Europeană, le-a dat comercianților de carburanți două săptămâni, la jumătatea lunii aprilie, pentru a reduce prețurile până la media central-europeană sau pentru a se confrunta cu intervenția guvernului.

“Am redus substanțial prețurile la motorină și benzină atât pe segmentul angro, cât și pe cel cu amănuntul”, a declarat marți site-ul index.hu, citându-l pe ministrul economiei Marton Nagy.

“Dar guvernul va discuta din nou problema miercuri”, a mai spus Nagy, care a adăugat că cabinetul lui Viktor Orban a încercat să lupte pentru a reduce prețurile la carburanți în încercarea de a atenua costurile resimțite în rândul gospodăriilor afectate de creșterea inflației de anul trecut.

“Vom proteja populația cu toate forțele noastre de prețurile ridicate ale carburanților în timp de război”, a declarat Nagy, care va susține miercuri o conferință de presă privind deciziile guvernului referitoare la prețurile carburanților, a relatat site-ul de afaceri portfolio.hu, citând o invitație la eveniment.

Marjele de preț la carburanți s-au lărgit de când s-a renunțat la plafonarea prețurilor în Ungaria, a declarat banca centrală luna trecută, depășind nu doar nivelurile anterioare, ci și nivelurile medii înregistrate în alte părți din Europa Centrală.

Viceguvernatorul Barnabas Virag a declarat că, în opinia sa, este justificată orice intervenție care “mișcă piața spre o scădere durabilă și sustenabilă a acestor marje, plasând prețurile carburanților pe o traiectorie durabilă și sustenabilă de scădere”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: