Guvernul va aloca peste 500 de milioane lei pentru Complexul Energetic Oltenia

Redacția mart. 10, 2022 0 comentarii
complexul-energetic-oltenia

Guvernul a anunțat că va aloca 535 de milioane de lei către Complexul Energetic (CE) Oltenia în scopul achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2021.

„Se aprobă acordarea unei finanţări sub formă de grant pentru anul 2022, în valoare de, 2.675.000 mii lei reprezentând echivalentul în lei al sumei de 535 mil.euro euro, ca parte a ajutorului de stat prevăzut la alin. (1) în scopul achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2021. Finanțarea acestui grant se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei și/sau din venituri din privatizare potrivit art. 13 (alin.1) și (2)”, potrivit documentului.

De asemenea, se aprobă participarea statului prin Ministerul Energiei la majorarea capitalului social al Societății Complexul Energetic Oltenia prin aport în numerar, cu suma reprezentând echivalentul în lei a 180 milioane euro.

Acțiunile emise de Societate în schimbul aportului în numerar la majorarea capitalului social revin statului roman și sunt administrate de Ministerul Energiei care exercită calitatea de acționar în numele statului.

Potrivit documentului, se autorizează Ministerul Energiei să solicite includerea sumelor prevăzute la alin. (1) în bugetul de stat pentru anul 2023, urmând ca plata aportului în numerar în conformitate cu hotărârea adunării generale extraordinare a acționarilor societății pentru aprobarea majorării capitalului social să se realizeze în trimestrul I al anului 2023 prin bugetul Ministerului Energiei.

Compania va beneficia și de credite cu garanția statului, pe o perioadă de 9 ani, în limita sumei de 195,8 milioane euro, cu titlu de ajutor de stat.

Garanţia de stat va acoperi în procent de 100% valoarea împrumutului. Potrivit planului de restructurare, valoarea totală a granturilor pe care compania le poate primi până în 2025 se ridică la circa 1,1 miliarde de euro, pentru finanțarea achiziției de certificate de emisii. 214 milioane de euro au fost acordate anul trecut.

Cu o putere disponibilă de 3570 MW, Complexul Energetic Oltenia este principalul producător de energie din România și contribuie la asigurarea securității energetice naționale, în principal în momentele extreme de secetă prelungită sau în perioade de iarnă cu temperaturi scăzute, perioade în care aportul adus de centralele pe cărbune în structura producției a crescut până la aproape 35%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *