Guvernul vrea să creeze prin REPowerEU ghișee pentru consiliere energetică

bani, lei, finante, bancnote, bec, energie, electricitate, lumina

Guvernul vrea să creeze din capitolul REPowerEU ghișee unice de informare la nivel naționale (One Stop Shop – OSS) care să ofere instrumente de consiliere accesibile și transparente, cu privire la eficientizarea energetică a clădirilor (probleme energetice legate de construcția și renovarea clădirilor, încălzirea și răcirea clădirilor, instalații electrice, obținerea statutului de prosumator, instalarea panourilor fotovoltaice si racordarea la rețeaua energetică națională), arată documentul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) consultat de Economedia.

Potrivit documentului, obiectivul principal al reformei constă în eliminarea barierelor administrative întâmpinate de persoanele fizice în procesul de obținere a informațiilor pentru realizarea investițiilor de eficientizare energetică a clădirilor și stimularea investițiilor de acest tip. 

„Obiective specifice: 

  1. Înființarea și dezvoltarea unor ghișee unice de informare (One Stop Shop – OSS) la nivel național în scopul oferirii serviciilor de consiliere energetică și realizarea cadrului
    legal în acest sens.
  2. Simplificarea procedurilor administrative (inclusiv reducerea de termene) la nivelul autorităților și instituțiilor publice și a celorlalte entități responsabile cu procesul de autorizare/avizare pentru obținerea calității de prosumator, inclusiv pentru activitățile de eficientizare energetică a clădirilor”, se arată în document.

Conform documentului, Mecanismul de implementare a acestei reforme presupune două etape distincte:

  • dezvoltarea cadrului legal pentru înființarea și dezvoltarea unor ghișee unice de informare (One Stop Shop – OSS) la nivel național în scopul oferirii serviciilor de consiliere energetică, și armonizarea acestuia cu legislația primară care guvernează domeniul producției de energie regenerabilă;
  • includerea în cadrul legal a obligației de reducere a termenelor pentru avizare/autorizare, cuprinse în diferitele acte normative și regulamente interne ale autorităților și instituțiilor publice și celorlalte entități responsabile cu procesul de autorizare/avizare a termenelor pentru autorizarea/avizarea facilităților de producție a energiei regenerabile, precum si pentru activitățile de eficientizare energetică a clădirilor. 

RePowerEU este un capitol al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) arăta că situația geo-politică și economică a Uniunii Europene și, în particular a regiunii României, s-a schimbat substanțial de la momentul adoptării Planului Național de Redresare și Reziliență în luna noiembrie a anului 2021. Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat major perspectivele macro-economice, în urma apariției unei noi crize cu efecte deosebite în plan energetic, dar și în plan agroalimentar, inclusiv în lanțurile de aprovizionare și în schimburile comerciale. Ca răspuns la aceste dificultăți și perturbări de pe piața energiei, Comisia Europenă a inițiat REPowerEU, un plan menit să asigure independența Europei față de combustibilii fosili din Rusia până în 2030.

Potrivit ministerului, REPowerEU aduce României o finanţare nouă de 1.440.391.220 de euro, din care 1.397.228.597 euro – alocare RePowerEU, şi 43.162.623 de euro – rezerva de ajustare la Brexit pentru investiţii strategice în domeniul-cheie al siguranţei energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producţie şi stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice).

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Guvernul face un pas important spre siguranta energetica si reducerea emisiilor de carbon prin initierea proiectului REPowerEU. OSS-urile vor ajuta atat persoanele fizice, cat si firmele, astfel incat sa preia responsabilitatea pentru energia lor si sa fie informate cu privire la optiunile lor de a investi in energia regenerabila. Acest plan de consiliere ofera un sprijin important atat in ​​procesul de obtinere a informatiilor, cat si in procedurile administrative pentru obtinerea de asistenta financiara si stimularea investitiilor in domeniul energiei regenerabile. Felicitari guvernului pentru acest pas important!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *