Guvernul vrea să majoreze plafoanele pentru schemele de ajutor de stat IMM Invest Plus/ Numărul de beneficiari crește de la 26.000 la peste 31.000 de companii

bani, euro, finantare Sursa foto: mfe.gov.ro

Ministerul Finanțelor a pus în transparență publică un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea plafoanelor pentru schemele de ajutor de stat IMM Invest Plus și a componentelor acesteia: IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation și Rural Invest.

  • Puteți citi aici proiectul de OUG și aici nota de fundamentare.

Potrivit documentului, prin acest act normativ sunt aduse următoarele modificări Programului IMM Invest Plus:

  • Majorarea plafonului total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pe perioada de valabilitate, respectiv până la data de 31 decembrie 2023, de la 20.250.000.000 până la 24.300.000.000 de lei, echivalentul în lei a aproximativ 4.925.230.000 de euro.
  • Majorarea bugetului schemei de ajutor de stat sub formă de grant de la 2.881.679.000 lei la maximum 3.457.890.000 de lei, echivalentul în lei a aproximativ 695.753.000 de euro.
  • Majorarea numărului de beneficiari care pot accesa schema de ajutor de stat de la 26.708 la un număr de maximum 31.208 de beneficiari.

Documentul transmite că majorarea plafonului de garanții aprobat și implicit majorarea bugetului schemei de ajutor de stat cu până la 20%, nu necesită notificarea la Comisia Europeană.

„Prin aprobarea măsurilor propuse se va permite accesul la lichiditate pentru un număr mai mare de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Suplimentarea plafonului total de garantare și a bugetului schemei de ajutor de stat este menită să preîntâmpine amplificarea efectelor crizei, întrucât sectorul companiilor nefinanciare s-ar putea confrunta cu o lipsă severă de lichiditate și ar beneficia de condiţii de finanţare insuficiente sau nu ar putea beneficia de o finanţare adecvată pentru proiectele de investiţii sau pentru capitalul de lucru necesar derulării activităţii curente”, se transmite în nota de fundamentare.

Sursa foto: mfe.gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *