Guvernul vrea să prelungească şi anul viitor măsura kurzarbeit

programator, dezvoltator jocuri, calculator, Amber Botosani

Guvernul are în plan prelungirea pentru anul viitor a măsurii de kurzarbeit, privind programul flexibil de muncă, a declarat, joi, Lucian Rus, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, în cadrul conferinţei PRIA Competition, scrie Agerpres.

„Dorim să prelungim măsura privind kurzarbeit. Am avut discuţii cu primul-ministru şi aceasta este intenţia, să prelungim măsura de kurzarbeit şi anul viitor. Nu am mai avut măsuri obligatorii de protecţie împotriva Covid, dar o putem prelungi. Este o măsură bună de care a beneficiat antreprenoriatul”, a spus oficialul ministerial.

Pe 15 noiembrie, Blocul Naţional Sindical atrăgea atenţia cu privire la două proiecte de lege aflate în Parlament, avertizând că dacă acestea vor intra în vigoare, salariaţii din toată ţara vor fi “la mâna angajatorilor” şi se vor trezi că nu vor avea un program de muncă predictibil.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

„Salariaţii din România sunt în pericol! Două proiecte de lege importante sunt aproape adoptate în Parlament. Acestea ajung la vot în această lună, în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor. Blocul Naţional Sindical atrage atenţia că, dacă acestea vor intra în vigoare, salariaţii din toată ţara vor fi la mâna angajatorilor şi se vor trezi că nu vor avea un program de muncă predictibil şi vor avea asigurat doar un salariu echivalent pentru 32 de ore pe lună! Primul proiect vizează conceptul de Kurzarbeit. Cel de muncă flexibilă, aplicat în timpul pandemiei. Doar că acum intervin câteva schimbări semnificative. Prima este că legea nu mai este pentru o anumită perioadă de timp şi pentru orice situaţie considerată “excepţională”: stare de asediu, de urgenţă, de alertă sau, pur şi simplu, în situaţii excepţionale fără a fi definit de lege ce anume înseamnă acest lucru. Totul rămâne la liberul arbitru al comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, care pot stabili situaţiile de urgenţă”, potrivit unui comunicat al sindicatelor.

BNS arată şi care este pericolul. Potrivit organizaţiei, programul salariaţilor poate fi redus până la 80% din programul normal, timp în care aceştia vor fi plătiţi cu doar 75% pentru orele nelucrate. Totul, din bugetul de şomaj la care contribuie toţi lucrătorii din România. Conform BNS, iniţiatorii proiectului spun că preiau acest model din Germania, dar acolo nu statul susţine cu 75% din orele nelucrate de angajat, ci banii vin dintr-un fond separat, constituit din contribuţiile angajatorilor.

„Conform proiectului, din fondul de şomaj urmează a primi indemnizaţii inclusiv profesii liberale sau alte categorii care nu contribuie la fond, proiectul neavând în vedere principiul contributivităţii”, subliniază BNS.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: