Harta salariilor în Europa: România e la coada listei, cu Bulgaria

euro-bani-cash-pexels Foto: Pexels.com

În România se câștigă al doilea cel mai mic salariu mediu pe oră dintre țările Uniunii Europene: puțin peste 10 euro/oră, arată o analiză Visual Capitalist și datele Eurostat. Țara noastră se apropie de media din Letonia, iar ungurii și polonezii sunt ceva mai bine plătiți. În “capitala” salariilor, Luxemburg, se câștigă de peste patru ori mai mult decât în România, iar media UE este de 24 euro/oră.

Visual Capitalist a realizat o hartă “termică” care reprezintă salariul mediu orar (în euro), în Europa. Cu cât nuanța este mai albastră, cu atât salariul orar este mai mare. Aceasta este realizată pe baza datelor Eurostat privind costul forței de muncă, ce includ salarii și sporuri/ indemnizații.
Harta:

Luxemburg, capitala serviciilor financiare din Europa, are cel mai mare salariu mediu (47,2 euro/oră) de pe continent. Țara are, de asemenea, cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Danemarca și Norvegia din Scandinavia au, de asemenea, salarii bune (42 euro/oră), deși Suedia (26 euro/oră) se situează mai degrabă la mijlocul clasamentului.

“Tendințele generale indică faptul că Europa de Nord și de Vest au salarii medii mai mari decât Europa de Sud și de Est, ceea ce reflectă diferențele dintre economii, bogăție și costul vieții”, notează Visual Capitalist.

Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din acest set de date, de 8 euro/oră. Cu 10,4 euro pe oră, România se situează în acest clasament pe penultimul loc, aproape de media din Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro. Ceva mai bine plătiți sunt ungurii (11 euro/ oră) și polonezii (11,9 euro/oră). Acest indicator a crescut ușor și în România, de la 8 euro/ oră în 2021 și 9 euro în 2022, după cum arată datele Eurostat.

Eurostat: Decalaje semnificative între statele UE

Costurile medii orare maschează decalaje semnificative între statele membre ale Uniunii Europene, notează Eurostat, în cele mai recente date, publicate luna trecută. Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Cele mai scăzute costuri orare cu forţa de muncă au fost înregistrate anul trecut în Bulgaria (9,3 euro), România (11 euro) şi Ungaria (12,8 euro), iar cele mai ridicate în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) şi Belgia (47,1 euro), potrivit datelor publicate de Eurostat.

Costurile medii orare cu forţa de muncă în întreaga economie erau estimate anul trecut la 31,8 euro în UE şi la 35,6 euro în zona euro, comparativ cu 30,2 euro în UE şi 34 euro în zona euro, în 2022,

Cine sunt cei mai bine plătiți angajați în România?

Câştigul salarial mediu net a fost în februarie de 4876 lei, în creştere cu 17 lei (+0,3%) față de luna ianuarie 2024 și cu 14,2% față de aceeași lună a anului trecut, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,2%.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (11297 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2729 lei).

Foto: Pexels.com

Comentarii

  1. Tot spaga, hotia si talharia sunt baza in Romania, nu munca. Crasma e pentru speciali ( politicieni, militari, militieni, magistrati, etc, ), nu pentru someri si fraieri.

  2. La harta Greciei îmi vine sa râd, de unde și prin ce informații ați scos voi ca se plătește 12.6 euro pe ora? 🙈🤣🤣🤣 Dacă ar fi fost asa, nici un grec nu si-ar mai fi părăsit țara!! Dezinformați total!
    In Grecia, plata pe ora este de 6 euro pe ora, cu părere de rău și problema este ca sunt alții care sunt plătiți și cu mai putini de atât, sunt fff rare cazuri sa treacă peste 7 euro/oră.

  3. In Danemarca 48,1 € castiga doar vei cu studii academice, nicidecum un salariu mediu.Un zugrav câștigă 24,80€/ora brut, după taxe rămâi cu 10€ net în cel mai bun caz și costurile sunt exagerate de mari.

  4. Sondaje eronate ca deobicei .In Spania salariul minim net este de 1300 euro prin lege .Sotia castiga in Romania 2200 lei in mana .Asta spune multe de cat de dezinformati suntem ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *