Harta salariilor minime în toată lumea: Pe ce loc se află România/ Cea mai mare creștere a salariului minim a fost în Argentina

salarii bani Foto: Andrii Zastrozhnov / Dreamstime.com

România ocupă locul 27 în top: salariul minim net, începând cu 1 ianuarie 2024, este de 2.079 lei, cu 9,5% mai mult decât la începutul anului 2023 (1.898 lei net), potrivit unei analize Picodi.

În majoritatea țărilor din clasamentul nostru (58 din 67), salariul minim, comparativ cu cel din ianuarie 2023, s-a modificat.

Cele mai mici creșteri au fost acordate lucrătorilor din Franța (3,4%), Germania (2,8%) și Thailanda (2,5%), în timp ce în țări precum Spania, Malaezia sau Vietnam, guvernele au înghețat salariul minim sau nu au decis încă majorarea acestuia.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cea mai mare creștere a salariului minim poate fi găsită în Argentina (↑138%) și în Turcia (↑100%), deși acest lucru este cauzat de inflația uriașă din aceste țări.

În schimb, Republica Moldova s-a clasat pe locul 5 cu o creștere de 23,1% a salariului minim. Cu toate acestea, convertit în euro (222 euro), salariul minim din Republica Moldova este de aproape două ori mai mic decât cel din România (418 euro).

SALARIILE MINIME ÎN ÎNTREAGA LUME ÎN 2024

Pentru acest studiu, Picodi a creat un coș alimentar de bază format din 8 grupe de produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Această listă de produse este mai mult decât modestă, cu toate acestea, aceste produse, în cantitățile date, pot satisface nevoile nutritive minime ale unui adult mediu timp de o lună.

  • Lapte (10 litri) – 68,10 RON
  • Pâine (10 pâini, 500 g fiecare) – 53 RON
  • Orez (1,5 kg) – 11,75 RON
  • Ouă (20 buc.) – 24,25 RON
  • Cașcaval (1 kg) – 38,50 RON
  • Carne (6 kg) – 227,37 RON
  • Fructe (6 kg) – 37,64 RON
  • Legume (8 kg) – 42,79 RON

POȚI TRĂI PE SALARIUL MINIM PE ECONOMIE ÎN MOLDOVA ÎN 2024?

Potrivit Picodi, costul total al „coșului de supraviețuire” la începutul anului 2024 este de 503,40 lei, în creștere cu 17,8% față de anul trecut. Potrivit analizei, această sumă reprezintă 24,2% din salariul minim net, în condițiile în care la începutul anului trecut era de 22,5% din salariul minim.

„Acest lucru înseamnă că majorarea prețurilor la alimente a depășit creșterea salariului minim, iar situația celor peste 1,5 milioane de lucrători români care câștigă salariul minim s-a înrăutățit”, se mai arată în analiza Picodi.

Cel mai confortabil raport dintre coșul de cumpărături și salariul minim se regăsește în Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg și Noua Zeelandă. În aceste țări, lucrătorii cheltuiesc mai puțin de ⅒ din salariul minim local pentru alimentele de bază.

România se află mult în urma acestor țări, coșul de supraviețuire reprezentând 24,2% din salariul minim (locul 36 din 67 posibile). Din acest punct de vedere, România se situează mai sus decât țări precum Republica Moldova (36,1%), Serbia (24,8%) sau Bulgaria (29,7%), dar mai jos decât Ungaria (23,9%) sau Polonia (13,2%).

Există, de asemenea, țări în care chiar și un set de produse atât de modest consumă mai mult de jumătate din salariul minim. Printre acestea se numără Kazahstan (54%), India (58,5%), Vietnam (65,6%) și Armenia (74,6%). În Nigeria, salariul minim nu este suficient pentru a acoperi nici măcar un astfel de set de produse alimentare de bază.

Metodologie

Picodi România a verificat cum a evoluat salariul minim în 67 de țări, cum au crescut prețurile produselor alimentare de bază și cum se compară costul unui „coș de supraviețuire” cu salariul minim. În raport sunt luate în calcul salariile nete.

În acest studiu, Picodi a comparat salariile minime lunare pentru munca cu normă întreagă începând cu ianuarie 2024 cu salariile de la începutul anului trecut. Aceste rate provin de pe site-urile oficiale ale guvernului, de la ministerele sau comitetele relevante (începând cu 08.01.2024). Picodi a omis țările în care salariul minim este negociat de sindicate individuale și țările care nu au un salariu minim legal (Elveția, Italia, Singapore și țările din nordul Europei). Pentru țările în care salariul minim variază de la o regiune la alta (SUA, Canada, Filipine, Thailanda și Vietnam), am calculat și utilizat media aritmetică a tuturor regiunilor. Salariile nete au fost obținute prin intermediul calculatoarelor de salarii.

Coșul de cumpărături utilizat în acest studiu este un coș contractual de produse alimentare, creat doar în scopuri statistice. Cantitățile indicate au fost calculate pe baza recomandărilor unora dintre ministerele de sănătate cu privire la standardele minime de consum alimentar. Prețurile produselor au fost preluate de pe site-ul numbeo.com, unde consumatorii din întreaga lume monitorizează prețurile produselor alimentare, precum și ale altor produse și servicii.

Pentru conversia valutară, am folosit datele medii ale cursului de schimb de la Google Finance pentru al patrulea trimestru al anului 2023.

O foaie de calcul cu toate datele utilizate în raport poate fi găsită aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pai cum frate? Nu urlau toți că PIB la paritatea puterii de cumpărare în România a depășit Ungaria? Acum spuneți că, de fapt, ne situăm între aia cei mai prăpădiți?
    Dar cum vine asta cu scumpirea de 17%, că guvernul zice că inflația a fost de 13,8%?
    Chiar nu mai știu pe cine sa cred🙄

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.