Azi, ora 09.00, sursele „clasice” de generare a energiei acoperă 96,5% din electricitatea produsă în România. Eolianul, fotovoltaicul, biomasa și bateriile de stocare acontează doar 3,5% din energia generată local. Nu e suficient pentru acoperirea consumului – 8.200 MW, așa că se mai importă încă 1.300 MW.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Hidroelectrica acoperă 35% din totalul energiei produse aici, 28% vine de la termocentralele pe gaz, care produc la valori record pentru acest an, adică peste 1.900 MW, în timp ce Nuclearelectrica merge în bandă, la valorile normale, producând aproape 1.400 MW și acoperând 20% din generarea de energie.

În ultimele zile, România a fost net importator de energie, pe fondul unui consum mai mare de electricitate și pentru că termocentralele pe gaz nu au funcționat la maxim, ca acum, totul coroborat cu faptul că nu prea a bătut vântul. După cum Economedia.ro a relatat în repetate rânduri, România este net exportator de energie când avem vânt puternic. Cu o capacitate instalată de 3.100 MW în eoliene, adică cât două Centrale Nucleare de la Cernavodă, când bate vântul, intră în piață multă energie ieftină. Energia eoliană, ca și cea fotovoltaică, este ieftină pentru că este subvenționată de toți consumatorii, prin sistemul certificatelor „verzi”. Fiind ieftină, este competitivă în piață și dacă nu-și găsește corespondent în consum la intern, pleacă la export. România este legată energetic de toți vecinii iar electricitatea funcționează în piață pe principiul vaselor comunicante: cea ieftină migrează către piața mai scumpă.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Per total, la nivel de putere instalată, cel mai mare producător de energie al României este Hidroelectrica. Cărbunele, teoretic, are o capacitate mai mare, de peste 10.000 de MW. Practic însă, mare parte din capacități nu mai funcționează, fie pentru că sunt depășite moral și fizic, fie că nu pot găsi loc în piață, din pricină că energia pe care o produc este mult prea scumpă.