Hidro, gazul, nuclearul, cărbunele și importurile țin azi aprinse becurile în România. Eolianul, fotovoltaicul, ca și inexistente

bec iluminat, becuri Sursa foto: Pexels

Azi, ora 09.00, sursele „clasice” de generare a energiei acoperă 96,5% din electricitatea produsă în România. Eolianul, fotovoltaicul, biomasa și bateriile de stocare acontează doar 3,5% din energia generată local. Nu e suficient pentru acoperirea consumului – 8.200 MW, așa că se mai importă încă 1.300 MW.

Hidroelectrica acoperă 35% din totalul energiei produse aici, 28% vine de la termocentralele pe gaz, care produc la valori record pentru acest an, adică peste 1.900 MW, în timp ce Nuclearelectrica merge în bandă, la valorile normale, producând aproape 1.400 MW și acoperând 20% din generarea de energie.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În ultimele zile, România a fost net importator de energie, pe fondul unui consum mai mare de electricitate și pentru că termocentralele pe gaz nu au funcționat la maxim, ca acum, totul coroborat cu faptul că nu prea a bătut vântul. După cum Economedia.ro a relatat în repetate rânduri, România este net exportator de energie când avem vânt puternic. Cu o capacitate instalată de 3.100 MW în eoliene, adică cât două Centrale Nucleare de la Cernavodă, când bate vântul, intră în piață multă energie ieftină. Energia eoliană, ca și cea fotovoltaică, este ieftină pentru că este subvenționată de toți consumatorii, prin sistemul certificatelor „verzi”. Fiind ieftină, este competitivă în piață și dacă nu-și găsește corespondent în consum la intern, pleacă la export. România este legată energetic de toți vecinii iar electricitatea funcționează în piață pe principiul vaselor comunicante: cea ieftină migrează către piața mai scumpă.

Per total, la nivel de putere instalată, cel mai mare producător de energie al României este Hidroelectrica. Cărbunele, teoretic, are o capacitate mai mare, de peste 10.000 de MW. Practic însă, mare parte din capacități nu mai funcționează, fie pentru că sunt depășite moral și fizic, fie că nu pot găsi loc în piață, din pricină că energia pe care o produc este mult prea scumpă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pai cum asa ? D-l ministru al Energiei se lauda ca :
    –Romania produce energie mai mult ,decat consuma !!! Dar pentru asta ,tot platim kw-ul cel mai scump din UE !!
    –DE CE ,,DE CE ??? Chiar suntem ,,fraierii Europei ? In Germania fiica-mea ,are in locuinta lor ,totul pe baza de electrica ;
    Caldura ,pompa de caldura , plita cu inductie ,cuptor electric ,etc etc,, Iar factura este suportabila ,in functie de cat consumi ! De ce la i se poate si la noi NU ??
    –Industrie energofaga NU mai avem ,,marii consumatori industriali ,,au fost demolati , Ar mai fi Combinatul Azo-Mures ,dar am inteles ca merge la,,relanty ,, etc

  2. Cât și până când se mai tot fură în România ? România nu mai are instituții specializate cu profesioniștii adevărați de control . Se produce ! Dar nu există ,electricitate ,gazi se produce dar nu există industrie nu mai este populația țări sa redus mai mult de jumătate dar curent ,gaz nu ajunge se produce se și inporta de afara dar tot nu ajunge
    Înainte de 89 când România avea industrie ,siderurgica ,chimică , fabrici se consuma 9200 Mv . Acum industrie nu populația țări sa redus la jumătate dar nu avem curet ,gaz și mancare de ce .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.