Hidroelectrica a scos la licitație în SICAP un contract de 95 de milioane lei pentru achizționarea și montajul montajul echipamentelor hidromecanice care vor echipa cele 4 deschideri ale barajului deversor de la hidrocentrala Pașcani, de pe râul Siret. Contractul include și proiectarea lucrărilor de construcții. Tot proiectul are o durată de cinci ani, la care se adaugă încă cinci ani perioada minimă de garanție acordată de antreprenorul general.
Finanțarea contractului este asigurată din fonduri proprii. Ofertele se deschid în 2 iunie.
Barajul deversor Pașcani nu este finalizat și nu este asigurat în prezent acces pe coronamentul acestuia sau pe pilele executate ale barajului. Cele mai apropiate orașe de șantier sunt Pașcani, Iasi, Roman. Din aceste orașe există drumuri permanente care pot asigura accesul în zona barajului deversor Pașcani.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Accesul la Șantier se va face pe drumurile tehnologice executate în acest scop de către constructorul SC Constructii Hidrotehnice SA Iași. Aceste drumuri tehnologice sunt parte a organizarii de șantier a constructorului și fac legatura intre amplasamentul CHE și baraj Pascani si drumul local existent, betonat, al cartierului Lunca, oraș Pașcani. Se mentionează că accesul in zona cartierului Lunca presupune șibtraversarea nodului de cale ferată Pașcani aflat la nord de gara de cale ferata Pașcani”, precizează Hidroelectrica.
Hidrocentrala Paşcani, cu o putere instalată de sub 10 MW şi o producţie medie anuală de 25,3 GWh, este un proiect ce vine de dinainte de 1989. În toți acești ani de după Revoluție nu s-a reușit decât să fie dusă la 80% grad de finalizare, după investiții de peste 400 de milioane lei. Ea are ca scop, pe lângă producția de energie, în alimentarea cu apă a zonei Paşcani-Târgu Frumos şi la diminuarea riscurilor de inundaţii.
Lacul de acumulare aferent va avea o capacitate de peste 68 de milioane de metri cubi de apă.