Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie din regiune, după ce prețul energiei a crescut la cer / Romgaz, Dedeman și Liberty Galați, în top companii profitabile / Totuși, 9 din cele mai mari 10 pierderi din regiune sunt tot ale unor companii românești / Bonus: compania românească cu cea mai mare creștere

Hidroelectrica Sursa foto: Hidroelectrica / Facebook

Companiile din sectoarele energiei electrice, petrolului și gazelor naturale au ocupat primul loc în clasamentul celor mai profitabile companii din Europa de Sud-Est pentru anul 2021, prelungind o tendință începută cu un an mai devreme. În același timp, însă, volatilitatea prețurilor la energie a dus la pierderi majore pentru unii jucători din sector, arată clasamentul anual realizat de agenţia de presă SeeNews.

Top companii profitabile

Producătorul român de energie de stat Hidroelectrica și-a consolidat poziția de cea mai profitabilă companie din ESE, sporindu-și rentabilitatea veniturilor la 45% în 2021, de la 37% în 2020. Rezultatele stelare ale Hidroelectrica în 2021 au urmat unei creșteri a vânzărilor sale de energie electrică, care au ajuns la 17,11 TWH, în creștere cu 7% față de anul precedent. În 2021, Hidroelectrica a făcut progrese cu planurile sale de listare printr-o ofertă publică inițială. Fondul de investiții românesc Fondul Proprietatea intenționează să scoată la bursă o participație de până la 19,94% din companie în prima jumătate a anului 2023.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

AETs Kozlodui din Bulgaria, singura centrală nucleară din țară și cel mai mare producător de electricitate, a revendicat poziția a doua în clasament, după ce anul trecut se afla pe locul al treilea. Rentabilitatea veniturilor companiei a crescut la 33% în 2021, de la 22% în anul precedent, de la 22% în anul precedent, susținută de o creștere puternică a prețurilor la electricitate în a doua jumătate a anului.

Producătorul român de gaze naturale Romgaz a fost a treia cea mai profitabilă companie din regiune în 2021, coborând un loc în decurs de un an. Compania și-a crescut ușor rentabilitatea veniturilor – la 31% în 2021, de la 30% în 2020. În 2021, Romgaz a produs 5,029 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în creștere cu 11% față de anul precedent, în timp ce producția de energie electrică a scăzut cu 32%, la 640 GWh.

 

Sursa foto: SeeNews

Top companii pe pierderi

În schimb, compania energetică românească de stat Complexul Energetic Oltenia a condus clasamentul pierderilor, mărindu-și pierderea netă la 309,6 milioane de euro în 2021, de la 192,9 milioane de euro în 2020. Compania, al treilea mare producător de electricitate din România, a fost supusă unui proces de restructurare susținut de guvern după ce s-a confruntat cu dificultăți financiare.

Compania de stat de electricitate din Serbia JP Elektroprivreda Srbije, deținută de statul sârb, a ocupat locul al doilea pe listă, după ce a oscilat la o pierdere netă de 127,1 milioane de euro în 2021, de la un profit net de 101,1 milioane de euro cu un an înainte, în principal din cauza modificării cursurilor valutare.

Clasamentul primilor trei perdanți a fost încheiat de o altă companie de electricitate, Electrica Furnizare din România. Aceasta a înregistrat o pierdere netă de 94,1 milioane de euro în 2021, după ce în 2020 a generat un profit net de 47,9 milioane de euro, ca urmare a creșterii costurilor.

Pe lista celor mai mari câștiguri se regăsesc patru companii nou intrate în acest top, dintre care două au sediul în Serbia, una în Bulgaria și una în România. România a fost cel mai bine reprezentată, cu patru intrări. Serbia a urmat cu trei companii, în timp ce Bulgaria și Slovenia au avut doi și, respectiv, un nou intrat.

România a dominat, de asemenea, clasamentul pierderilor de bani, întrucât nouă din zece companii care au înregistrat cele mai mari pierderi în 2021 au sediul în această țară. Singura altă companie din acest clasament are sediul în Serbia.

Sursa foto: SeeNews

Cea mai rapidă creștere

Pe valul creșterii prețurilor la alimente, compania românească de transport și comerț cu ridicata ADM Romania Trading, nou-venită în SEE TOP 100, a fost compania cu cea mai rapidă creștere în clasamentul pe anul 2021.

Din cauza problemelor legate de recolta globală, prețurile la produsele alimentare de bază erau deja la un nivel maxim al ultimilor zece ani chiar înainte de începerea războiului din Ucraina, potrivit Indicelui prețurilor la alimente al Națiunilor Unite. Pentru ADM Romania Trading, acest lucru a însemnat o creștere de aproape 19 ori (1.766%) a veniturilor sale anul trecut, până la 809,7 milioane de euro.

ADM Romania Trading este o filială a companiei olandeze de produse alimentare Archer Daniels Midland Europe B.V., care, la rândul ei, face parte din compania americană Archer Daniels Midland (ADM), trader global de cereale cu sediul în SUA. Este unul dintre cei mai mari operatori portuari din România, care manipulează orz, rapiță, grâu, semințe de floarea-soarelui și porumb, precum și alte mărfuri, cum ar fi cărbunele și minereul de fier, de-a lungul Dunării și peste Marea Neagră.

Din 2011, ADM a investit în capacități de depozitare și logistică în rețeaua sa de pe Dunăre. În 2015, a achiziționat proprietatea integrală a două terminale de export din România la Marea Neagră, consolidându-și capacitatea de a exporta cereale din Europa de Est. În 2021, a fost al doilea cel mai mare importator de cereale și al șaselea cel mai mare exportator de cereale din România, potrivit datelor de la biroul de statistică. În septembrie 2022, ADM a anunțat deschiderea unei noi instalații de extrudare în Serbia, țara vecină a României, pentru a răspunde cererii în creștere și pentru a-și extinde și mai mult amprenta în Europa.

Citește și: 

OMV Petrom, în topul celor mai mari companii din Europa de Sud-Est. România este prezentă în clasament cu mai mult de jumătate dintre companii

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Hidroelectrica functioneaza pe investitiile si schema profesionista a comunistilor. Consumul constant il asigura cu energie nucleara iar varfurile cu energia hidro.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.