Hidroelectrica, „perla energiei românești”, produce la această oră peste 40$ din energia României, anunță ministrul Energiei Sebastian Burduja.
„La această oră, peste 40% din energia României este din hidrocentrale. De aceea este vital că am reușit să asigurăm funcționarea tuturor celor șase grupuri de la Porțile de Fier I, după lucrări integral românești, derulate de Hidroelectrica-Hidroserv-UCMH (UCM Reșița). Mai mult, începe să se vadă tot mai des stocarea în tabloul de producție, unde aveam acum un an abia 8MWh și astăzi aproape 400MWh disponibili în baterii. Producția instantanee e la un nivel record: 94MW”, a scris Burduja, pe Facebook.
Recent, Hidroelectrica a redevenit „regina”, primul producător de energie al țării, după un an de suferință, și a avut chiar și o pondere de 42% din topul surselor de generare de energie.
Practic, aproape jumătate din energia produsă local vine de la Hidroelectrica.
Aproape un an a fost subcapacitată Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România (din punct de vedere al capacității instalate – 6.400 MW), doar cu greu reușind o producție instantanee de 1.500 MW.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Acesta a fost, de altfel, și unul din motivele pentru care Sistemul Energetic Național a fost atât de greu încercat, cu importuri uriașe, la maximul pe care-l permite rețeaua, în episoadele de caniculă ori ger. S-a întâmplat acest lucru în parte din pricina secetei de anul trecut, care a adus niveluri reduse ale Dunării, râurilor interioare și lacurilor, și în parte pentru că jumătate din capacitatea hidrocentralei Porțile de Fier 1 a fost indisponibilă, din cauză că mai multe hidroagregate s-au stricat. Reparațiile acestor hidroagregate s-au finalizat acum două săptămâni.
Luni Hidroelectrica a mai anunțat că a finalizat licitația pentru procedura de achiziție a instalației de stocare cu baterii Li-ion în Parcul Eolian Crucea Nord. Această investiție marchează o premieră pentru companie, fiind primul proiect de stocare a energiei cu baterii Li-ion implementat de companie.
Ofertantul declarat câștigător este asocierea formată din Prime Batteries Technology SRL. Și Enevo Group S.R.L. Prime este unul dintre cei mai importanți producători de soluții de stocare a energiei din Uniunea Europeană, înființat în anul 2016.
Prețul contractului este de 79.832.242,00 lei fără TVA, iar termenul de implementare este de 12 luni de la data semnării contractului.
După punerea în funcțiune a instalației de stocare, puterea nominală a instalației va fi de 36 MW, cu o capacitate nominală de stocare (energie) de 72 MWh.
Această investiție marchează o premieră pentru companie, fiind primul proiect de stocare a energiei cu baterii Li-ion implementat de Hidroelectrica.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și furnizează servicii tehnologice esențiale pentru Sistemul Energetic Național. Compania operează 188 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,4 GW și – în plus, deține un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.