Hidroelectrica scoate din nou la licitație retehnologizarea CHE Brădișor. În doi ani, prețul a crescut cu 100%

Hidrocentrala Brădișor Sursa foto: Hidroconstrucția

Producătorul de electricitate controlat de stat Hidroelectrica a scos la licitație un contract de 530 milioane de lei pentru lucrări de retehnologizare a hidrocentralei Brădișor. Retehnologizarea, care ar trebui să extindă durata de viață a hidrocentralei Brădișor cu 30 de ani și s-o facă să funcționeze la puterea din proiect – 115 MW, a mai fost încercată și la sfârșitul anului trecut, și în 2022. Acum doi ani, prețul țintă era de 250 milioane lei, apoi anul trecut a urcat la 375 milioane lei, iar acum la 530 milioane lei. Doar în 2022 a fost primită o ofertă, a Electromontaj, dar declarată neconformă. În 2023, nu s-a primit nicio ofertă.

„Retehnologizarea/reabilitarea echipamentelor și instalațiilor din Amenajarea Hidroenergetică Bradisor în vederea pregătirii acestora pentru un nou ciclu de funcționare de minim 30 de ani; • Creşterea domeniului de funcţionare al grupurilor (implicit de realizare a serviciilor tehnologice de sistem), de la 40÷50 MW pe grup, respectiv 80÷100 MW pe centrală, la 20÷57,5 MW pe grup, respectiv 40÷115 MW pe centrală; • creşterea randamentelor hidroagregatelor şi implicit a randamentului total al amenajării; • asigurarea volumului şi a calităţii serviciilor de sistem furnizate de C.H.E Bradisor conform prevederilor Codului Tehnic al RET; • realizarea unui sistem automat de comandă – control al funcţionării echipamentelor și instalațiilor de la toate obiectele amenajării care să permită, pe lângă comenzile locale, conducerea întregului proces de producere a energiei electrice şi a serviciilor de sistem de la distanţă, fără personal permanent de exploatare în subteran centrală; • reducerea consumurilor tehnologice proprii ale CHE Bradisor; • creșterea fiabilității, disponibilității și siguranței în exploatare a echipamentelor şi instalaţiilor”, este descrierea lucrărilor.

Termenul de realizare a contractului este de cinci ani.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

În departajarea ofertelor, cel mai important lucru este garantarea puterii maxime garantate – respectiv 115 MW la nivelul întregii centrale. Prețul ofertei contează doar în proporție de 40%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: