Hidroelectrica stă cu producția la relanti, profitând de consumurile mici și de aport mare de regenerabile

microhidrocentrala-sursa-hidroelectrica-e1533027318526

Consumurile de electricitate ale României sunt, în general, mici, în ultimele două săptămâni, după ce am scăpat de caniculă. Doar cu greu, și la orele de vârf, se ating 7.000 de MW(în perioada de caniculă, trecem de 8.500 MW). În această situație consumul este asigurat majoritar de Nuclearelectrica, de termo pe gaz, eolian și solar.

Hidroelectrica doar rar trece de 1.500 MW, desi are capacitatea să o facă cu ușurință, la o capacitate instalată de 6.400 MW. Nu o face însă pentru că nici cotele Dunării nu sunt prea mari și, mai ales, că ține apă în lacuri, astfel încât sezonul rece, ce se apropie cu pași repezi, să nu o găsească cu un nivel al apei la cote de avarie(tot ce înseamnă sub 70% grad de umplere).

Se întâmplă astfel ca, în unele zile, cum ar fi cele de umplere, Hidroelectrica să dețină o pondere nesemnificativă în producția națională de energie. Azi, spre exemplu, este după nuclear, solar, termo gaz și sub importuri.

Cu toate acestea, când vom intra în sezonul rece și zilele cu soare se vor împuțina, Hidroelectrica va devein din nou cel mai important activ energetic. Hidroelectrica este unitatea energetică cu cea mai mare putere instalată și, totodată, cea mai mare și mai profitabilă companie a statului român.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.