Compania energetică de stat Hidroelectrica, care a devenit jucător important pe piața de furnizare de energie electrică în acest an, a lansat două licitații în sistemul electronic de achiziții publice SEAP pentru studii de fezabilitate și caiete de sarcini pentru proiectarea și execuția la cheie în privința dezvoltării a două parcuri fotovoltaice și a două centrale de producție a hidrogenului verde. Este vorba despre „Amenajarea Energetică Ostrovu Mare” și „Amenajarea Energetică Mândra”.
Licitațiile pentru studii de fezabilitate și caiete de sarcini sunt în valoare de 7,3 miliarde de lei, respectiv 12,3 milioane de lei.
Amenajarea Enegetică Ostrovu Mare va fi dezvoltată pe Dunăre, mai în amonte de Porţile de Fier II, având o capacitate cumulată a parcului fotovoltaic de 100 MWp, respectiv a electrolizorului de 50 MW, în timp ce a doua va fi pe Olt, aproape de orașul Făgăraș, parcul fotovoltaic având o capacitate de 300 MWp, respectiv a electrolizorului de 100 MW.
Durata celor două studii de fezabilitate este de 24 de luni fiecare, iar data de deschidere a ofertelor începe de la 1 martie 2023. Entitatea Contractantă va răspunde în mod clar și complet tuturor solicitărilor de clarificări – în a 11-a zi înainte de termenul limită stabilit prin Anunțul de participare pentru depunerea ofertelor.
Hidroelectrica este cel mai mare și ieftin producător de energie electrică din România, controlat de stat, oferind cel mai mic preț de pe piață atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru firme.
Hidroelectrica este cea mai mare, ca venituri, și mai profitabilă companie a statului român, cu beneficii nete ce se ridică la 900 de milioane euro anual. În septembrie, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a declarat că societatea se confruntă cu un aflux de aproximativ 5.000 de clienţi noi, ajungându-se atunci la un număr triplu de clienţi (300.000) faţă de anul trecut. În prezent, Hidroelectrica are circa 450.000 de clienți casnici.