Iarăși prețuri zero la electricitate, la prânz. Energia ieftină pleacă la unguri / Diseară, când energia e scumpă, o importăm de la bulgari

eoliene panouri solare EDP Renewables Sursa foto: edpr.com

Azi, între orele 11 și 15, prețul de piață al electricității este iarăși zero, pe fondul producției mari de energie fotovoltaică, dublată de o producție relative mare de energie eoliană, o situație pe care am mai văzut-o începând de săptămâna trecută.

Foto și eolianul reprezintă cele mai ieftine energii, pentru că sunt, în fapt, subvenționate de toți consumatorii, prin sistemul certificatelor “verzi”.

Dacă ieri s-a înregistrat maximul istoric al producției de energie fotovoltaică, la aproape 1.200 MW putere instantantanee, azi este posibil, din prognozele meteo, să se înregistreze chiar și mai mult.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pe acest fond și pe seama unui consum intern foarte redus, prețul electricității este zero, potrivit datelor OPCOM, operatorul bursei de energie. Își revine însă pe seară când prețul ajunge la la 120 euro/MWh.

Interesant este că, în perioada cu prețuri zero, exportăm masiv energie în Ungaria. Diseară, când prețul este mare la noi, importăm din Bulgaria. Suntem practic exportatori de subvenție pe orele când avem multă energie regenerabilă la dispoziție.

Energia foto și eoliană sunt vedetele acestei perioade. Aici se anunță investiții de sute de milioane, chiar miliarde de euro – mii de MW în noi parcuri, pentru că aici sunt direcționate fondurile pentur tranziția energetică. Cel mai important însă, au prioritate prin lege în Sistemul Energetic Național, adică trebuie preluat automat tot ce ce produc parcurile. Fiind atât de ieftini, subvenționați fiind prin sistemul certificatelor “verzi”  fac ca, foarte, greu, cei mai scumpi producători, așa cum sunt termocentralele, să mai vândă ceva. În această perioadă, singura șansă a termocentralelor este să prindă ceva pe echilibrarea sistemului, la cererea Dispecerului Energetic Național, unde într-adevăr prețurile sunt uriașe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu mai publicați tâmpenia asta, românii, desi țara lor Romania, produce curentul, îl privesc distribuit de firme străine la prețuri piperate. Asta-i o realitate, nu … tâmpenia “curentul costă zero lei nu stiu la ce oră ……”.

  2. Pe principiul vaselor comunicante energia mai ieftina pleacă la unguri și cea mai scumpă vine la noi de la bulgari. Super tare. Mai vreau astfel de analize.

  3. O altă afacere a “băieților deștepți”: vând energie subvenționată de populație. Ei fac profit iar alte țări primesc energie ieftină, subvenționată de noi.
    Dacă te uiți în factura de curent, prețul la curent este sub jumătate din factură, restul sunt taxe verzi, tva, etc. Aia nu mai este factură de curent, ci de taxe.
    Suntem prosti, dar poate ne trezim și îi dăm jos pe hoții ăștia.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.