Iașiul pune la bătaie 1,1 miliarde de euro pentru ca un operator privat să preia alimentarea cu agent termic a orașului. 22.000 de locuințe vizate

calorifer, caldura, incalzire, iarna, frig, gigacalorie Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Municipiul Iași a scos la licitație în SICAP un contract de 5,6 miliarde lei pentru concesionarea pe o perioadă de 10 ani a serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a orașului. Acum de acest lucru se ocupă primăria din localitate.

Delegatul preia parțial sau total sumele aferente contribuției Delegatarului, adică Municipiul, urmând să-și facă investițiile în rețea, să – și asigure de unde poate agentul termic și să degreveze, în general, primăria ieșeană de responsabilitatea în domeniu, care a “lovit” în finanțele sale, în ultimii ani.

„Prin contract se deleagă către operator, prin concesiune, toate activitățile componente ale serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Iași, respectiv producere energie termică, transport energie termică, distribuția și furnizarea energiei termice”, este descrierea contractului scos la licitație.

Sistemul de termoficare al Iașului a fost gestionat, în perioada 2011 – 2012, de către operatorul francez Veolia. Compania s-a retras de la Iași invocând pierderi financiare semnificative, relatează Apix.ro. Primăria a fost nevoită să presteze ea acest serviciu. În ultimii trei ani, administrarea acestui sistem a provocat un cutremur în finanțele locale – Primăria a amânat succesiv o serie de investiții pentru a face față cheltuielilor. În plus, a fost contractat un credit de 200 milioane lei doar pentru a putea asigura agent termic în sezonul rece trecut la 15% din fondul locativ al Iașului: doar circa 23.000 de locuințe mai sunt racordate la sistemul centralizat.

Marea problemă în perioada următoare pentru municipalitate va fi retehnologizarea CET 2 Holboca: centrala funcționează pe cărbune și va trebui închisă la finalul anul 2025, conform normelor europene. În sezonul de iarnă 2023/2024, Primăria nu a mai pornit centrala de la Holboca pentru a nu mai plăti certificate verzi (impuse de UE pentru poluare). Anul trecut, astfel de costuri au fost de 25 milioane euro.