Premierul Ilie Bolojan a declarat marți, la Digi24, că a cerut Ministerului de Finanțe să declanșeze procedura de înlocuire a directorului EximBank, Traian Halalai, după scandalul privind vila RAAPPS în care funcționează EximBank. Banca de stat a ajuns să închirieze o clădire a statului printr-o companie privată și să plătească acestei companii dublu de chirie față de cât plătește aceasta din urmă către RAAPPS. Premierul a spus că în acest zile va pleca sesizarea pe această speță la Parchet.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Am cerut Ministerului de Finanțe să declanșeze procedura de înlocuire din funcție a directorului de la bancă. În aceste zile, dacă nu mâine sau poimâine, va pleca sesizarea la Parchet. Pentru că sper că cineva va constata că nu putem avea pentru aceeași clădire două expertize/evaluări făcute către două companii de stat care arată că un preț de 60.000 de euro este preț de piață în același loc și o altă expertiză care arată că 180.000 de euro este tot în același loc, tot pentru aceeași clădire, un preț de piață. Careva a greșit și sper să se constate acest lucru”, a declarat Ilie Bolojan.
Premierul României, Ilie Bolojan, a dezvăluit, în cadrul conferinţei de presă de săptămâna trecută, că RA-APPS a închiriat o clădire de pe Bulevardul Kiseleff „unui privat. G4Media a relatat că este vorba de firma Spirmina Corporation, al cărei unic acționar este Monica Dăscălița Peterson, aceasta având o oarecare activitate în domeniul imobiliar.
Vila se află în centrul Bucureștiului, situată față în față cu Ambasada Rusiei.
Diferența dintre chiria plătită de Eximbank către firma privată (circa 120.000 de euro pe lună) și chiria plătită de firma privată Spirmina Corporation către RAPPS (circa 60.000 de euro pe lună) este de aproape 60.000 de euro pe lună.
„Problema este că firma privată plăteşte statului, deci regiei de protocol, o chirie lunară de aproximativ 60.000 de euro, iar banca de stat EximBank plăteşte firmei private o chirie lunară de 180.000 de euro. Deci diferenţa lunară este de aproximativ 120.000 de euro pe care îi încasează firma privată, emiţând facturi către banca de stat. Vă rog să calculaţi 120.000 de euro într-un an de zile. Asta înseamnă aproape un milion şi jumătate de euro, care este practic o gaură, care se întâmplă între o firmă a statului care administrează această clădire şi o bancă de stat care a subînchiriat de la privat. Pe ce se bazează aceşti manageri performanţi, citiţi cu ghilimele de rigoare? (…) Le voi trimite aceste dosare la Parchet”, a explicat premierul.
El a arătat că a discutat cu şeful băncii despre situaţie şi a afirmat că nu ştia nici Regia statului şi nici banca faptul că unul încasează 60.000 de euro şi celălalt plăteşte 180.000 de euro.