Premierul Ilie Bolojan a declarat, marți seară, la Digi24, că la mai multe ministere și companii de stat se acordă sporuri „în cascadă”. De exemplu, potrivit lui, la Ministerul Proiectelor Europene, angajații primeau spor de fonduri europene de 50%, peste care se acorda un stimulent de 45% și peste care se acorda un spor de condiții vătămătoare de 15%. Din acest motiv, un funcționar de execuție a ajuns să câștige 13.400 lei net, mai mult decât un ministru.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Declarația lui Ilie Bolojan:
„Să vă dau un exemplu. Prin aceste măsuri am plafonat niște sporuri care se aplicau în cascadă. Avem patru ministre, unul este Ministerul Fondurilor Europene, care are peste 2.000 de angajați, deci o armată de oameni, care au reușit în acești ani să își optimizeze câștigurile.
Și-au impus în salariu un stimulent de fonduri europene de 50%. Peste acest stimulent și-au mai dat un spor de fonduri europene de 45%. Peste acest spor și peste stimulent și-au dat spor de condiții vătămătoare de 15%. Au ajuns să aibă salariile cu 110% mai mari decât în sistemul public în general. Un funcționar de execuție la acest minister avea 13.400 lei net, mai mult decât un ministru din Guvern.
Nici asta n-ar fi fost o problemă dacă apelurile la toate proiectele pe fonduri europene erau lansate, absorbția pe PNRR era la nivel deosebit, proiectele care erau depuse erau analizate și toate absorbția era în grafic.
Un director avea un salariu de 21.500 lei net.
Această corecție făcută sigur că le va scădea din câștiguri. Dar câți oameni din sectorul privat care lucrează din greu pe o funcție de execuție câștigă acest salariu net?
Atunci nu o să ia 13.400, o să ia 10.500, deci oricum mai mult de 2.000 de euro net și trebuie să își facă datoria.
Dar nu mai puteam continua cu cascada de sporuri care se aplicau unele peste altele.
Și aceste măsuri sunt luate pentru 4 ministere. Dar în multe companii de stat, în multe structuri, acest sistem de salarizare a fost scăpat de sub control și trebuie corectat. Asta necesită 2-3 luni, există și contract colectiv de muncă, unii manageri au contracte de management pe 3 ani de zile în care au doar drepturi iar statul a reușit să aibă doar obligații față de ei”.