România este într-o situație economică complicată și este posibilă să fie nevoie de creșteri de taxe și impozite, a declarat miercuri președintele interimar al PNL Ilie Bolojan, după consultările de la Cotroceni cu președintele Nicușor Dan.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Principalele declarații ale lui Ilie Bolojan:
Am participat alături de colegii mei la invitația președintelui României la discuțiile cu partidele politice în vederea formării noului guvern și a discuției privind situația economică și bugetară.
Am prezentat analiza PNL. Suntem într-o situație economică complicată, în care avem un deficit mare, care se apropie de cel de anul trecut, pe care nu-l mai putem duce o lungă perioadă de timp.
Avem o creștere accelerată a datoriei. În acest ritm depășim anul viitor o îndatorare de 60% din PIB. Avem o absorbție scăzută a fondurilor europene.
Toate aceste probleme sunt pe fondul gestiunii bugetare din anii trecuți în care am consumat mai mult decât ne-am putut permite. În afară de a cheltui mult mai mult, avem și o scădere a volumului de investiții directe, ceea ce încetinește creșterea economică.
E nevoie de măsuri pentru a corecta aceste acumulări negative.
PNL e și el parțial responsabil. Suntem conștienți de această răspundere și ne-am exprimat disponibilitatea de a participa la guvernare.
Sunt măsuri de urgență și cele care țin de perspectiva medie și pe termen lung.
Avem componenta de deficit – indiferent ce guvern vine trebuie să ia măsuri pentru a asigura finanțarea deficitului, pentru a rămâne o țară de încredere, sigură pentru investititori.
O măsură urgentă este de a scădea acest deficit.
Vom fi dispuși să susținem un pachet de măsuri complexe care să nu bulverseze economia: reducerea chieltuielilor de funcționare a statului, reducerea ineficienței, unde poate fi redus personalul se impune reducerea, eliminarea sinecurilor, a oricăror cheltuieli ce nu pot fi justificate, pentru a oferi servicii la fel de bune dar cu un volum de cheltuieli mult mai mic.
A doua componentă este creșterea veniturilor. E nevoie să creștem cota de încasare a veniturilor. Este posibil aici să fim nevoiți să creștem taxe și impozite.
E nevoie de proritizarea investițiilor astfel încât să reușim să avem cheltuieli cât mai mici dar fără a dezechilibra sistemul public, să menținem o situație economică stabilă și să creăm condiții pentru dezvoltare.
În ce privește fondurile europene, e nevoie de o renegociere a PNRR, sunt puncte pe care nu le mai putem respecta, cum ar fi închiderea unor termocentrale într-un anumit termen. E nevoie de înlocuirea unor proiecte, mă gândesc la o parte din construcția de spitale, care nu pot fi finalizate până anul viitor. Ar fi nevoie să fie trecute pe o finanțare de stat.
PNL își asumă răspunderea să participe la discuții, să fim cât se poate de responsabili și corecți față de cetățeni spunând adevărul, prima condiție pentru a recâștiga încrederea.