Importul de gaze, echivalentul a 65% din producția internă. Livrări la capacitate maximă către Ungaria

conducta

Astăzi, 11 octombrie, România importă 13,7 milioane de metri cubi de gaze, în timp ce producția locală este de 20,8 milioane de metri cubi, adică importul este la 65% din producția locală și înseamnă 40% din toate sursele de gaze aflate la dispoziție pentru România, potrivit datelor interactive Transgaz.

Toate cantitățile importate sunt via Bulgaria, din Coridorul Sudic, adică pot fi gaze rusești, prin Turcia, gaze azere sau gaze lichefiate descărcate la Mediterana, regazeificate și împinse pe conducte până la noi.

Din cele 13,7 milioane metri cubi ce intră în țară, o parte reprezintă tranzit către Ucraina și Republica Moldova, în fapt, gaze pentru RM, care stochează în depozitele ucrainene, pentru că ei nu dispun de facilități proprii. O altă parte reprezintă gaze pe care le importă Petrom, ca să-și onoreze contractele în derulare, pentru că societatea controlată de austriecii de la OMV are un deficit de producție pe intern, în urma intrării în revizie a câmpului de extracție de la Hurezani. Cu precădere, Petrom livrează în Ungaria, conducta Arad – Szeged, către unguri, fiind plină la maximum – 6,8 milioane de metri cubi, așa cum se poate vedea în diagrama atașată.

În total, azi sunt 34,5 milioane metri cubi – surse de gaze la dispoziția României. Stocarea de gaze aproape s-a oprit, depozitele fiind pline la 100%, cu trei săptămâni înainte de sfârșitul ciclului de depozitare. Reprezentanții Transgaz, operatorul Sistemului Național de Transport, spun însă că se va stoca și suplimentar. „Înmagazinarea e de 100% astăzi. Dar va continua. Capacitate fermă. 3,170 miliarde mc. Dar se mai poate duce pe rezervă de capacitate, care nu e formă, de 150-170 milioane mc. S-a mărit capacitatea de extracție din înmagazinare că au făcut investiții la Depogaz. Suntem cu 34 milioane la Depogaz și 3 milioane la Depomureș”, a spus Sterian, directorul Transgaz.

Producția locală de gaze este asigurată de Romgaz, Petrom și Black Sea Oil and Gas, în Marea Neagră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *