Importuri mari și scumpe de energie. Deficit de electricitate în bandă

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

O treime din consumul de electricitate vine din importuri, în această dimineață, pe fondul unei cereri interne ceva mai mare decât în nota ultimelor luni și cu un reactor al Centralei Nucleare  Cernavodă oprit pentru revizie. Din 6.500 MW consum instantaneu, la ora 08.00, doar 4.280 MW reprezintă producția internă, restul de 2.200 MW reprezentând import net. Jumătate din producția locală de electricitate este asigurată de Hidroelectrica. Pe locul doi vin termocentralele pe cărbune care, pe fondul deficitului de producție din nuclear și/sau regenerabile, profită și urcă la aproape 1.000 de MW putere instantanee. Pe locul trei vine nuclearul, cu singurul reactor funcțional din prezent, apoi termocentralele pe gaze, la o putere extrem de mică, 265 MW, pentru că unitatea Brazi, a Petrom, este suspendată din funcționare toată luna mai, pentru revizie.

700 MWh de la Cernavodă și circa 500 MWh de la Brazi duc la un deficit de energie în bandă de peste 1.000 MWh.

În ceea ce privește importurile, din datele OPCOM, operatorul pieței de energie, se vede cum, pe toate intervalele orare, intră cantități din Ungaria și Bulgaria, iar noi nu exportăm deloc. Prețurile oscilează între 58 de euro/MWh, la orele prânzului și 200 de de euro/MWh, diseară, la ora 21.00.

În aceste zile, în care nu prea bate vântul și cerul este parțial înnorat sau chiar noros și plouă, avem un aport mic al regenerabilelor, fotovoltaicelor și eolienelor. Prin urmare, avem un deficit din cea mai ieftină energie. Coroborat cu ieșirea din producție a unui reactor nuclear, rezultă această situație din piață: prețuri mari și dependența puternică de importuri.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Constanta si siguranta energetica o asigura doar carbunele, pacura, gazele si nucleara. Apa poate acoperi varfurile de consum iar fotovoltaicele si eoliana destabilizeaza sistemul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *