Importurile de cereale din Ucraina vor fi supuse de două ori controlului sanitar veterinar

grau, cereale, grau ucraina, recolta grau sursa foto: Unsplash/ Paz Arando

Ordonanța de urgență privind importurile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina impune testarea de două ori a aceluiași lot de marfă destinat pieței românești, transmite publicația specializată Lanțul Alimentar. Firmele din România care intenționează să cumpere din Ucraina mărfurile agricole care intră sub incidența ordonanței ( grâu, porumb, semințe de rapiță, semințe de floarea soarelui) sunt obligate ”să furnizeze Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor o probă a produsului agricol cu origine din Ucraina, ce va face obiectul importului”.

ATENȚIE! În acest stadiu al activității comerciale, marfa se află încă în Ucraina. Operatorul economic trebui mai întâi să solicite clientului din țara aflată în război o probă din lotul de marfă agricolă pe care urmează să o importe. Proba este prelevată la sursă, în depozitul clientul din Ucraina, și expediată în România, nu este clar prin ce mijloace. Cu serviciile poștale sau de curierat?

În urma analizării probei, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor eliberează certificatul de calitate din punctul de vedere al respectării normelor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor și îl transmite Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Apoi, se pune în mișcare un proces deliberativ complicat, la finalul căruia ministrul Agriculturii își pune sau nu semnătura pe un acord de import, în baza căruia, în sfârșit, firma are dreptul să cumpere și să aducă marfa în țară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

De remarcat că rezultatele analizării probei expediată din Ucraina înainte ca operatorul economic să primească acordul de import nu sunt luate în seamă de comisia deliberativă care analizează cererea de import: documentul respectiv nu se află printre documentele analizate de comisia respectivă.

Odată ce operatorul economic primește acordul de import, încarcă marfa din Ucraina și o aduce la punctul vamal. La punctul vamal transportul respectiv trebuie desigilat, iar în acel moment inspectorii sanitari veterinari oficiali prelevă încă o probă ”pentru determinarea calității mărfii, pe cheltuiala operatorului economic, și verifică dacă aceasta are aceleași calități prevăzute în certificatul de calitate”, obținut anterior.

Abia după obținerea buletinului de analiză cu rezultat conform, produsele agricole pot intra în circuitul de procesare/furajare/ hrană animale.

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro