Fondul Proprietatea (FP) a încheiat anul 2023 cu o pierdere netă de 896,1 milioane de lei, în scădere puternică de la un profit net de 2,77 miliarde de lei în exerciţiul financiar precedentul, în ciuda listării unei participații de aproape 20% la Hidroelectrica, „perla energiei”, arată un raport publicat joi de companie la Bursa de Valori București (BVB).
Compania arată că cele mai importante intrări de numerar în 2023 sunt aferente sumelor încasate în urma IPO Hidroelectrica SA (9,28 miliarde Lei), vânzării întregii participații în companiile din grupul Enel (650 milioane Lei) și dividendelor nete primite de la companiile din portofoliu (955,8 milioane Lei), iar cele mai mari ieșiri de numerar se referă la dividendele nete plătite (8,23 miliarde Lei) și la achiziționarea de acțiuni proprii în cadrul Programului de răscumpărare nr. 14, inclusiv ofertele publice finalizate în martie 2023 și decembrie 2023 (1,83 miliarde Lei în total).
Conform sursei citate, veniturile brute din dividende sunt aferente sumelor înregistrate ca urmare a dividendelor de la Hidroelectrica SA (867,4 milioane lei), Societatea Naţională a Sării SA (56 milioane) şi CN Aeroporturi Bucureşti SA (31,5 milioane).
Creşterea semnificativă a veniturilor din dobânzi în 2023 a fost înregistrată ca urmare a plasării sumelor provenite din IPO Hidroelectrica SA în diferite instrumente ale pieţei monetare pe termen scurt, în perioada dintre data decontării IPO (10 iulie 2023) şi Data Plăţii distribuţiei de dividende aferente (29 septembrie 2023). Aceste instrumente au inclus depozite bancare, titluri de stat şi obligaţiuni guvernamentale.
Câştigurile nete aferente activelor imobilizate deţinute pentru vânzare în valoare de 61,2 milioane lei reprezintă modificarea valorii juste a participaţiilor în grupul Enel, după reclasificarea acestora ca active imobilizate deţinute pentru vânzare la data de 31 martie 2023.
Fondul Proprietatea a fost înfiinţat de Guvernul României în decembrie 2005, pentru despăgubirea persoanelor ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de regimul comunist (în special în cazurile în care restituirea în natură nu a fost posibilă), prin acordarea de acţiuni la Fondul Proprietatea, în funcţie de pierderile suferite.