În Marea Britanie rata șomajului a scăzut în perioada decembrie 2020 – februarie 2021, deși analiștii se așteptau să crească

G4Media apr. 20, 2021 0 comentarii
Multime de oameni londra, tineri / Foto: Pixabay.com

Rata şomajului în Marea Britanie a scăzut neaşteptat în perioada decembrie 2020 – februarie 2021, după ce restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) au afectat semnificativ piaţa forţei de muncă, în special în rândul tinerilor, relatează Agerpres, conform BBC.

Conform datelor publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), rata şomajului a scăzut la 4,9%, de la 5%, în timp ce analiştii se aşteptau să crească până la 5,1%.

Pe statele de plată ale companiilor erau în martie cu 813.000 mai puţini angajaţi decât la începutul pandemiei, din care 635.000 sunt tineri sub 35 de ani, arată datele ONS.

„Piaţa forţei de muncă rămâne la un nivel scăzut, aproximativ cinci milioane de persoane fiind incluse în schema de sprijinire a locurilor de muncă”, informează ONS. Dacă nu ar exista această schemă, rata şomajului în Marea Britanie ar atinge 10%.

Per ansamblu, 1,67 milioane de persoane erau în şomaj în perioada decembrie 2020 – februarie 2021, o creştere cu 311.000 persoane faţă de perioada similară din urmă cu un an. Dar ONS avertizează că tinerii sunt cei mai afectaţi, deoarece industria ospitalităţii şi sectorul de retail sunt cele mai lovite de pandemie.

“Dacă nu acţionăm rapid, în special pe măsuri de sprijinire a angajărilor pe termen lung, riscăm să pierdem o altă generaţie”, a apreciat Tony Wilson, directorul Institutului de studiere a forţei de muncă.

Economia britanică s-a contractat cu aproape 10% în 2020.

Foto: Pixabay.com/Arhivă/Londra

Foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *