În plină „austeritate” declarată de Guvern prin ordonanța „trenuleț”, care îngheață salariile bugetarilor, bugetul Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie crește în 2025 și vine cu majorări de cheltuieli de personal și sporuri, dar apar și cheltuieli mari cu publicitatea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Astfel, bugetul ANRE se majorează în 2025 până la 262 milioane lei, de la 256 milioane lei în 2024), și aduce o creștere și la cheltuieli de personal, până la 157 milioane lei (de la 153 milioane lei, anul trecut), potrivit bugetului aprobat și publicat în Monitorul Oficial.

Salariile de bază de la ANRE rămân aproximativ la fel, cu tot cu sporuri și beneficii extrasalariale, cum ar fi tichetele de masă. Se remarcă însă un fond de sporuri de vechime de 26 milioane lei și 4,8 milioane lei plătite unor persoane din afara societății, cum ar fi experți angajați pe diferite spețe. Crește și fondul de chirii, până la 2,9 milioane lei, acestea fiind plătite de ANRE persoanelor din conducere care au rezidența în alte orașe, nu în București.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Spre deosebire de 2024, în 2025 apar cheltuieli de 4,1 milioane lei (circa 800.000 de euro) pentru publicitate, respectiv campanii de informare. Nu sunt detaliate, însă ANRE a mai derulat în trecut campanii de informare privind liberalizarea pieței de energie și de gaze, modalitatea de a-ți schimba furnizorul și altele. Reamintim că, din aprilie, dispar prețurile plafonate în energie, un subiect ce aduce îngrijorare printre români, care așteaptă creșteri considerabile ale facturilor. Pe acest subiect, anume alegerea unui furnizor mai convenabil, ar putea informa ANRE.

ANRE își generează singură veniturile, cele mai mari  – 160 de milioane lei provenind din contribuții/tarife percepute anual actorilor din piața energiei. Autoritatea mai face bani din acordarea de licențe, atestate și din autorizarea persoanelor fizice și juridice.

ANRE este autoritatea de reglementare și control a pieței de electricitate și gaze din România. Are o structură de conducere formată dintr-un președinte și mai mulți vicepreședinți numiți, în general, politic. Președintele George Niculescu primește lunar de la ANRE 60.000 de lei ca venituri de tip salarial.