Președintele Rusiei, Vladimir Putin, are programată pentru miercuri o discuție în sistem de videoconferință cu reprezentanți ai mediului de afaceri italian, în timp ce SUA și Europa dezbat răspunsul la posibila invazie a Ucrainei, relatează Bloomberg și presa italiană. Chiar în ziua în care e programat summit-ul, guvernul Italiei face presiuni asupra grupului de puternici oameni de afaceri să renunțe la întâlnirea care ar da un semnal de slăbiciune pentru unitatea occidentului, transmite Bloomberg.
Directorii de top ai unora dintre cele mai mari companii din Italia, inclusiv Eni, Pirelli și Generali, urmează să participe la întâlnirea video cu Vladimir Putin, chiar dacă Europa și SUA amenință că vor impune sancțiuni Rusiei, dacă invadează Ucraina.
Întâlnirea, despre care Kremlinul a spus că va acoperi „potențialul extinderii în continuare a legăturilor dintre oamenii de afaceri ai celor două țări”, are loc în momentul în care SUA și Europa l-au avertizat pe președintele Rusiei împotriva unei invazii a Ucrainei.
De asemenea, vine și pe măsură ce aliații transatlantici s-au străduit să convină asupra unei abordări unificate asupra Ucrainei, în urma unor pași greșiți care au scos la iveală diferențe mari cu privire la modul de a răspunde lui Putin.
Data evenimentului organizat de Camera de Comerț Italia-Rusia și de comitetul de afaceri italo-rus a fost convenită în noiembrie cu aprobarea Ministerului de Externe al Italiei.
Un oficial guvernamental italian a declarat că evenimentul a fost „o inițiativă privată, care nu prevede participarea unor personalități legate de instituțiile publice”. Organizatorii au spus că evenimentul va continua indiferent de tensiunile geopolitice, ca o modalitate de a menține dialogul.
Comitetul de afaceri italo-rus, înființat cu sprijinul guvernelor rus și italian, este condus de Marco Tronchetti Provera, directorul executiv al producătorului de anvelope Pirelli, și Dmitry Konov, șeful producătorului de petrochimie Sibur.
Putin ține aceste întâlniri „pentru că se așteaptă ca afacerile mari să poată slăbi politica vestului Rusiei”, a declarat Alexander Gabuev, un coleg senior la Centrul Carnegie din Moscova. „Aceasta a fost abordarea lui față de Germania și întreaga comunitate europeană – chiar acum se pare că ei văd Italia ca pe o verigă slabă a UE pe care o poate influența, astfel încât să facă eforturi pentru a slăbi politica europeană de sancțiuni, dacă există o escaladare militară serioasă în Ucraina”.
SUA au avertizat că Rusia ar putea plănui o nouă invazie a Ucrainei după ce a adunat 106.000 de militari în apropierea graniței și ar fi complotat pentru a instala un guvern marionetă. Moscova a respins acuzațiile, dar a avertizat cu privire la „cele mai imprevizibile și grave consecințe” în cazul în care SUA nu acceptă să anuleze prezența NATO în Europa de Est și promite să nu admită niciodată Ucraina. Casa Albă a spus că cererile sunt inacceptabile.
Premierul Italiei Mario Draghi, care s-a alăturat luni videoconferinței președintelui american Joe Biden cu aliații UE și NATO pentru a discuta răspunsul occidental la consolidarea militară a Rusiei, a declarat că legăturile de afaceri ale Europei cu Moscova fac sancțiuni serioase aproape imposibile. De asemenea, a minimizat riscul ca Putin să invadeze țara.
Luna trecută, el a spus că „nu ar fi momentul potrivit” ca UE să renunțe la livrările de gaze rusești, adăugând: „Avem rachete, nave, tunuri, armate? În prezent, noi nu avem și în prezent NATO are priorități strategice diferite.”
Kremlinul a spus că Putin și oamenii de afaceri intenționează să discute „subiecte actuale ale relațiilor comerciale, economice și de investiții dintre Rusia și Italia”, precum și potențialul de extindere a relațiilor. „Se va acorda o atenție specială potențialului de dezvoltare a cooperării în domeniul energiei, industriei, finanțelor și tehnologiei [verzi]”, a adăugat acesta.
Oficiali și oameni de afaceri italieni au apărat evenimentul, despre care au spus că face parte dintr-un ciclu regulat de întâlniri între Putin și companii cu investiții majore în Rusia.
„Obiectivul tuturor este dialogul, nu escaladarea, în acest context nu există o poziție politică din partea afacerilor”, a spus un lider de afaceri care intenționează să participe.
Relațiile comerciale dintre Italia și Rusia datează din prietenia lui Putin cu fostul premier Silvio Berlusconi în anii 2000.
Volumul comerțului dintre Rusia și Italia a crescut cu 54% față de anul trecut, din ianuarie până în noiembrie 2021, până la 27,5 miliarde de dolari, potrivit Camerei de Comerț.
Deși o mare parte din total a provenit din creșterea exporturilor rusești de energie pe fondul creșterii prețurilor petrolului, exporturile italiene către Rusia au crescut, de asemenea, cu 20%, până la 11 miliarde de dolari.
sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin