În timp ce nomazii digitali se înghesuie la Lisabona, tinerii din Portugalia pleacă în masă

portugalia, Lisabona Sursa foto: pexels.com

Pentru o companie care își desfășoară activitatea în ceea ce este supranumită cu regularitate „capitala nomazilor digitali din Europa”, Banco Comercial Portugues SA întâmpină dificultăți surprinzătoare în recrutarea tinerilor cu competențe de calcul și de tehnologie, scrie Bloomberg.

Cel mai mare creditor listat la bursă din Portugalia are nevoie de ingineri, matematicieni și specialiști în marketing digital pentru a contribui la dezvoltarea platformei sale de internet banking, dar un exod de creiere în deceniul care a urmat crizei datoriilor suverane a lăsat țara în criză de tinere talente. În fiecare an, aproape 40% dintre absolvenții națiunii pleacă în căutare de locuri de muncă și condiții de trai mai bune în altă parte, potrivit Business Roundtable Portugal, un grup al celor mai mari companii private din țară.

„Nu este greu doar să recrutezi noi angajați, ci și să reții oamenii”, a declarat președintele Banco Comercial, Nuno Amado, într-un interviu acordat la Lisabona. „Este foarte greu să angajezi pentru majoritatea domeniilor legate de domeniul digital”. Un purtător de cuvânt a declarat separat că societatea recrutează aproximativ 100 de roluri pe an în domenii precum tehnologia și știința datelor.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Ironia este că guvernul portughez a făcut o treabă bună în ultimii ani pentru a atrage oameni din străinătate să trăiască în țară, dar politicile sale ar putea să fi exacerbat problemele de angajare. Un impozit forfetar de 20% pentru rezidenții care nu locuiesc în mod obișnuit în țară – combinat cu climatul cald al națiunii și linia de coastă atractivă – a făcut din Portugalia un punct fierbinte pentru lucrătorii la distanță și pensionarii bogați, care au contribuit la creșterea costurilor locuințelor, ceea ce a făcut ca tinerii absolvenți să nu fie atrași să rămână în țară. Această scutire de impozit, acordată timp de 10 ani persoanelor care nu au fost rezidente în țară cu cinci ani înainte, a fost recent eliminată în încercarea de a reduce prețurile proprietăților.

Deși cazul Portugaliei este unul extrem, acesta servește drept avertisment pentru alte națiuni europene, care se luptă să rețină tinerii talentați în contextul creșterii costurilor vieții. Prețurile locuințelor au crescut vertiginos în cele mai mari orașe de pe continent în ultimele luni, exacerbate în multe locuri de un aflux de lucrători la distanță și de politicile guvernamentale menite să atragă persoanele bogate.

Angajatorii spun că s-a ajuns la un punct în care se simte o lipsă critică de recruți la nivel de începători. Vasco de Mello, președintele Jose de Mello Group, un holding de familie care administrează cea mai mare rețea de spitale private din Portugalia, a numit situația „iadul demografic” în comentarii recente pentru Bloomberg, în timp ce Antonio Amorim, directorul executiv al Corticeira Amorim SA, cel mai mare producător mondial de produse din plută, a avertizat, la o conferință organizată la Lisabona la începutul acestui an, că firmele vor trebui să se mute în altă parte dacă exodul tinerilor va continua.

Portugalia are a opta cea mai mare rată de emigrare ca proporție a populației din lume, cu aproximativ 25% din populație trăind în străinătate, arată datele compilate de Observatorul de Emigrație din Lisabona. Rui Pena Pires, care conduce grupul, estimează că o persoană cu calificări are de două sau trei ori mai multe șanse să plece din Portugalia decât o persoană fără nicio calificare. Majoritatea lucrătorilor calificați pleacă în Marea Britanie, Irlanda, Belgia și alte țări din nordul Europei, a spus el. „Unii dintre cei mai buni studenți de la universitățile de top din Portugalia nu sunt interesați de oportunitățile de angajare de aici”, a declarat Filipa Leite de Castro, partener la Argo, o companie de recrutare cu sediul la Lisabona. La începutul acestui an, una dintre cele mai mari bănci din țară a angajat Argo pentru a găsi un inginer de date cu mai puțin de trei ani de experiență profesională. A fost nevoie de șase luni pentru a găsi un candidat potrivit, spune Leite de Castro.

O problemă majoră este concurența din partea unor companii mai mari cu sediul în alte părți ale Europei, care oferă salarii mai mari, trasee de carieră mai clare și, adesea, taxe mai mici. Portugalia aplică un regim de impozitare progresivă de la 14,5% la 48%, dar, întrucât salariile medii sunt printre cele mai mici din Europa de Vest, lucrătorii calificați tind să se confrunte cu creșteri de impozite mai mari decât omologii lor din părțile mai bogate ale continentului. Amado de la Banco Comercial spune că, atunci când companiile măresc salariile pentru a încerca să concureze, lucrătorii lor sfârșesc prin a fi înțepați cu o creștere a impozitelor care șterge o mare parte din creșterea salarială.

„Este extrem de dificil să te întorci în Portugalia, din păcate. Am încercat”, a declarat David Pereira de Castro, în vârstă de 31 de ani, bursier la Școala de Afaceri din Copenhaga și președinte al Asociației Nordice SPOT, care reprezintă cercetătorii și profesioniștii portughezi din țările nordice. Numărul portughezilor din Danemarca s-a dublat în ultimii patru ani, ajungând la 6.000, potrivit lui Pereira de Castro. Majoritatea sunt tineri și calificați, iar mulți dintre ei lucrează în domenii legate de știință.

În Copenhaga, Pereira de Castro câștigă aproximativ 4.200 de euro (4.400 de dolari) pe lună înainte de impozitare și spune că ar câștiga aproximativ jumătate din această sumă în Lisabona, cu cheltuieli similare ce privesc locuința. Asta înseamnă că îi rămâne mai mult la sfârșitul fiecărei luni pentru a pune bani deoparte. „Am investit în locul din Portugalia în care mă voi muta când mă voi pensiona”, a spus el.

Guvernul a anunțat la începutul acestei luni măsuri care speră să încurajeze tinerii cu studii superioare să rămână în țară, inclusiv creșterea scutirilor de impozit pe venit pentru primii cinci ani de carieră ai absolvenților și rambursarea taxelor universitare ale celor care își încep cariera în Portugalia. Ambele măsuri urmează să intre în vigoare anul viitor. Alte propuneri recente includ servicii gratuite de îngrijire a copiilor, sprijin pentru plata chiriilor și creșterea salariilor de intrare pentru lucrătorii din sectorul public.

Guvernatorul Băncii Portugaliei, Mario Centeno, a susținut într-un articol publicat pe site-ul băncii centrale în septembrie că țara nu este „destinată emigrării” și că se creează locuri de muncă mai bine plătite. Salariile ar urma să crească cu 16% până la sfârșitul anului 2025, potrivit previziunilor băncii centrale, iar șomajul în rândul tinerilor, care a urcat la aproximativ 40% în timpul crizei din zona euro din 2012, a scăzut la 17%. Aproximativ 500.000 de noi posturi au fost adăugate în țară între 2015 și 2022, a declarat în iulie ministrul de finanțe Fernando Medina.

Actualii studenți nu sunt optimiști că se vor fi schimbat prea multe până când vor termina universitatea. David Rodrigues, un student de licență care studiază ingineria aerospațială la prestigioasa școală de inginerie și tehnologie a Universității din Lisabona, spune că mai mult de jumătate dintre colegii săi de clasă, inclusiv el însuși, intenționează să își caute de lucru în altă parte atunci când vor absolvi. „Dacă vrei să te dezvolți, trebuie să pleci”, a spus Rodrigues.

Catarina Pescada, în vârstă de 18 ani, studentă în primul an de licență la Școala de Economie și Management ISEG din Lisabona, spune că nu există niciun stimulent pentru a rămâne, deoarece nu există locuri de muncă bine plătite în Portugalia.

„Trebuie doar să ne facem bagajele și să plecăm, sperând să economisim suficienți bani pentru a ne întoarce în Portugalia când ne vom pensiona”, a spus Pescada.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.