În Ungaria a crescut cererea pentru boilere şi sobe, din cauza prețurilor mari la energie

Redacția iul. 26, 2022 0 comentarii
soba incalzire

Din cauza creşterii preconizate a preţurilor la utilităţi, interesul gospodăriilor ungare a crescut faţă de aparatele cu un consum de energie mai mic, scrie Világgazdaság, citată de Rador.

În Ungaria, în cursul săptămânii de după anunțarea modificării prețurilor la utilități, magazinele online s-au confruntat cu un interes crescut faţă de produsele cu un consum energetic mai mic.

Portalul de comparare a prețurilor Olcsóbbat.hu a constatat creşterea de mai multe ori a nivelului mediu de interes în cazul multor aparate electrocasnice (boilere, frigidere, congelatoare şi maşini de spălat vase), în timp ce la categoria sobe și şeminee numărul persoanelor interesate a crescut de 14 ori într-o săptămână.

Efectul situaţiei de urgenţă la energie a fost simţit imediat şi de comerţul electronic: după anunţarea creşterii vertiginoase a preţului de consum în cazul depăşirii consumului mediu lunar la energie, gospodăriile ungare au început imediat să caute oportunități de economisire a energiei și surse alternative de energie. În acest context foarte mulţi au analizat posibilitățile de cumpărare a unor produse mai moderne, cu un consum mai scăzut de energie.

În gospodării, încălzitoarele de apă electrice, boilerele, respectiv frigiderele și congelatoarele au un consum de energie foarte mare. Astfel, în zilele următoare de după anunţul creşterii preţului la energie la consumul ce depăşeşte consumul mediu interesul oamenilor a crescut de şapte ori faţă de încălzitoarele de apă electrice cu un consum mai mic de energie, şi de cinci ori în cazul frigiderelor şi congelatoarelor, în comparaţie cu ultimele şapte zile.

Modernizarea iluminatului în apartamente a fost o oportunitate importantă de economisire de ceva timp, așa că nu este surprinzător că a existat o creștere de trei ori și jumătate a interesului pentru lămpi și alte echipamente de iluminat în perioada analizată.

Dintre corpurile de iluminat cu consum redus, oamenii au căutat în special soluțiile cu LED-uri. Faţă de cele de mai sus, un interes au prezentat şi maşinile de spălat vase, sobele şi plitele cu clase de eficienţă energetică înaltă. Utilizarea surselor alternative de energie poate fi un alt mijloc de reducere a consumului de energie electrică din rețea.

Potrivit site-ului amintit, interesul oamenilor a crescut de şase ori pentru panourile solare și de șapte ori pentru generatoarele eoliene. Securitatea energetică este, de asemenea, un aspect important pentru gospodării, ceea ce este demonstrat în mod clar şi de creșterea de 1,5 ori a cererii pentru diverse generatoare de energie.

„Deși interesul și clicurile pe paginile magazinelor web nu înseamnă automat o creștere a achizițiilor la un asemenea ritm, este cert că posibilitatea unei creșteri drastice a costurilor cu utilităţile a determinat ca o categorie largă de populație să caute soluții de economisire. Este de așteptat ca interesul sporit pentru gamele de produse amintite să continue (la un nivel mai scăzut) și în următoarele săptămâni, însă după primirea primelor facturi la utilități cu sume majorate se va declanșa un alt val de interes faţă de produsele amintite”, a explicat directorul portalului Olcsóbbat.hu, Dezső Dévavári.

Sursa foto: Unsplash / Achudh Krishna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *