În Ungaria, în zece ani terenurile arabile pot fi epuizate

agricultura, teren, tractor, agricol

Dacă utilizarea substanțelor chimice continuă să crească în Ungaria și nu se va întâmpla nimic pentru regenerarea solurilor, nu se poate aștepta la prea mult bine, potrivit biochimistei Zsuzsanna Bardócz, scrie Infostart.

Într-un interviu acordat pentru portalul Agrárszektor, academicianul ungar s-a referit și la anumite produse alimentare în cazul cărora trebuie acordată o atenție deosebită la provenienţa acestora în momentul achiziționării. Specialistul consideră că acidificarea și deterioarea continuă a solurilor în timpul dezvoltării agriculturii la scară largă, a cărei scop este producerea materiilor prime, cât mai ieftin și prin folosirea a cât mai puțină forță de muncă, este un fenomen firesc.

„Agricultura noastră ne ține în prezent într-o linie colonială, deoarece noi producem mai ales materia primă care este prelucrată în altă parte. Adică, nu numai că materiile prime le vindem ieftin, dar plătim și cu prețul polării solului, apei și aerului”, a explicat Zsuzsanna Bardócz, care a adăugat că dacă utilizarea substanțelor chimice va crește în continuare, iar solurile nu vor fi regenerate, peste zece ani viața solului va dispărea complet, respectiv se va transforma.

În schimb, alte țări europene depun eforturi pentru creșterea suprafețelor de terenuri destinate agriculturii ecologice, deoarece au înțeles că aceasta este singura metodă care protejează solul și îl ajută la regenerare.

Referitor la cunoștințele de specialitate necesare pentru producerea și comercializarea produselor sănătoase, biochimistul ungar a atras atenția asupra faptului că în Ungaria educația agricolă, atât în domeniul culturii plantelor, cât și al creșterii animalelor, se axează aproape exclusiv asupra utilizării la scară largă a metodelor chimice. Accentul este pe profit și utilizarea tehnologiilor moderne, bazată pe substanțe chimice și mecanizare.

În privința educației, situația este similară și în industria alimentară. Educația generală nu se ocupă prea mult de alimentația sănătoasă, acest subiect este prea puțin prezent chiar și la formarea specialiștilor. Astfel oamenii nu știu ce este sănătos și hrănitor pentru ei și care sunt produsele de care se pot îmbolnăvi, a subliniat Zsuzsanna Bardócz, menționând că Ungaria are oportunități deosebite pentru dezvoltarea agriculturii ecologice.

„Un număr mic de fermieri, entuziaști, care doresc să dezvolte o agricultură ecologică, încearcă să facă tot ce pot, însă într-un mediu în care alimentele ecologice nu sunt o necesitate și o cerință de bază, este foarte greu ca ei să rămână în picioare”, a mai afirmat specialistul ungar.

Traducerea: Rador

Sursa foto: Pexels/Sergio Souza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *