Încă două zile libere pentru angajații din România / Președintele Iohannis a promulgat legea care prevede că zilele de 6 şi 7 ianuarie sunt sărbători legale în care nu se lucrează

Klaus Iohannis Sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede că zilele de 6 şi 7 ianuarie, Botezul Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Actul normativ prevede că printre zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează vor fi trecute şi cele din 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza şi 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Legea vizează completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat – zis de stil vechi, ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului”, conform proiectului de lege votat de parlament în luna februarie.

Potrivit Codului Muncii, românii au în prezent 15 zile libere de la stat:

 • 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou)
 • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române)
 • Vinerea Mare
 • 16 și 17 aprilie
 • 1 mai (Ziua Muncii)
 • 1 iunie (Ziua Copilului)
 • 4 și 5 iunie
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului)
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei)
 • 1 decembrie (Ziua Naţională a României)
 • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun)

Proiectul de lege a fost iniţiat de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu şi liderul deputaţilor PSD. A trecut tacit de Senat şi a fost adoptat de Camera Deputaţilor, ca for decizional.

”Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României. Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă”, se arată în expunerea de motive.

Zilele de 6 și 7 ianuarie vor fi libere prima dată conform noii legi în 2025, când vor pica luni și marți. În 2024, Boboteaza și Sfântul Ion pică sâmbătă și duminică, astfel că nu vor fi libere în plus pentru angajați.

Sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *