Încă o bancă regională din SUA se confruntă cu prăbușirea acțiunilor: PacWest spune că se află în discuții cu potențiali parteneri

G4Media mai 4, 2023 0 comentarii
drapel SUA dolari

PacWest Bancorp a declarat că depozitele de bază au crescut din martie și a confirmat că se află în discuții cu mai mulți potențiali investitori, încercând să calmeze piețele după o prăbușire a acțiunilor de 60% care a făcut din ea noul punct central al preocupărilor legate de sănătatea creditorilor regionali din SUA, scrie agenția Bloomberg, citată de Yahoo Finance.

„Banca nu a înregistrat fluxuri de depozite ieșite din comun în urma vânzării First Republic Bank și a altor noutăți”, a precizat PacWest într-o declarație datată miercuri. „Numerarul și lichiditățile noastre disponibile rămân solide și au depășit depozitele noastre neasigurate”.

Tulburările de la PacWest arată cum anxietatea investitorilor rămâne încă ridicată după o serie de falimente și ieșiri de depozite în acest sector, în ciuda asigurărilor date miercuri de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell. Noile evenimente au reaprins dezbaterea dacă vor cădea și mai mulți creditori regionali din SUA, după prăbușirea din acest an a Silicon Valley Bank, a SVB Financial Group, Silvergate Capital Corp, Signature Bank și, cel mai recent, First Republic Bank.

Băncile mai mici se află sub presiune după ce un an de creșteri ale ratelor dobânzilor a afectat valoarea deținerilor lor de obligațiuni și a dus pierderile nerealizate la un nivel estimat la 1.840 de miliarde de dolari. Problemele din sectorul imobiliar comercial se adaugă la aceste dificultăți, în timp ce deponenții își retrag banii pentru a căuta randamente mai bune în altă parte. Aceste tensiuni au pus în centrul atenției acești creditori, care au de obicei mai puține resurse pentru a se apăra.

Confirmarea de către PacWest a unui raport de miercuri al Bloomberg News potrivit căruia analizează opțiuni, inclusiv o vânzare, a ajutat acțiunile să atenueze pierderile în tranzacțiile de după orele de tranzacționare, dar acțiunile erau încă în scădere cu 37% joi la ora 6 dimineața la New York.

„Recent, compania a fost abordată de mai mulți potențiali parteneri și investitori – discuțiile sunt în curs de desfășurare”, a declarat PacWest. „Compania va continua să evalueze toate opțiunile pentru a maximiza valoarea acționarilor”.

Observatorii pieței au fost sceptici că comentariile PacWest vor atenua îngrijorările. Nervozitatea a cuprins și alte acțiuni bancare, trăgând în jos un ETF care urmărește creditorii regionali la cel mai scăzut nivel din 2020.

Western Alliance Bancorp a declarat, de asemenea, miercuri că nu a înregistrat ieșiri neobișnuite de depozite și și-a reafirmat încrederea că depozitele vor crește de la un trimestru la altul. Cu toate acestea, Western Alliance, Comerica Inc. și Zions Bancorp au scăzut cu peste 17% în această săptămână până la închiderea de miercuri.

Greii din domeniul financiar, printre care miliardarul fondurilor speculative Bill Ackman și fostul președinte al Federal Reserve Bank of Dallas, Robert Kaplan, se numără printre cei care avertizează că vor urma și mai multe tensiuni bancare. Vorbind înainte de declarația PacWest, Ackman a spus că, în opinia sa, întregul sistem bancar regional din SUA este în pericol.

„Încrederea într-o instituție financiară se construiește de-a lungul deceniilor și se distruge în câteva zile”, a declarat pe Twitter Ackman, directorul executiv al Pershing Square. „Pe măsură ce fiecare piesă de domino cade, următoarea bancă mai slabă începe să se clatine”.

Ridicați plafonul!

Criticii sistemului bancar au cerut Corpului Federal de Asigurare a Depozitelor să mărească plafonul de asigurare, care acoperă de obicei un maxim de 250.000 de dolari pentru majoritatea conturilor. În timp ce autoritățile de reglementare se gândesc la o extindere a asigurării depozitelor, încă nu a fost anunțată nicio schimbare.

PacWest a luat în considerare o serie de opțiuni strategice, inclusiv o vânzare, o divizare sau o majorare de capital, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune, care au cerut să nu fie identificate. Deși este deschisă la o vânzare, compania nu a demarat un proces formal, au spus persoanele respective. Banca are active de aproximativ 44 de miliarde de dolari, față de peste 200 de miliarde de dolari pentru SVB.

Declarația PacWest „nu oferă prea multă încredere pieței”, a declarat Tim Waterer, analist șef de piață la KCM Trade. „În ciuda eforturilor lui Jerome Powell de a calma piața, nu există nimic care să sugereze că criza bancară a luat sfârșit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *