Încă un dezvoltator imobiliar chinez prins în capcana datoriilor. După Evergrande sau Fantasia, și Modern Land cere înțelegere de la investitori

Modern Land

Modern Land, cu sediul la Beijing, este văzut ca „operatorul principal de case industriale cu tehnologie verde” din țară și afirmă că a finalizat aproape 200 de proiecte în peste 50 de orașe din China și din străinătate. Dar problemele Evergrande și Fantasia, par a fi lovit și acest dezvoltator chinez, care, conform CNN, a cerut investitorilor mai mult timp pentru a rambursa obligațiuni de 250 de milioane de dolari, potrivit unui document depus luni la bursa din Hong Kong. Plata se aștepta pe 25 octombrie.

Sectorul imobiliar din China a crescut rapid în ultimii ani, contribuind la creșterea economică și a reprezentat 29% dintre împrumuturile restante emise de bănci chineze în yuani în al doilea trimestru al anului 2021. Alături de industriile conexe, acesta reprezintă acum aproximativ 30% din PIB.

Anul trecut, guvernul chinez a început să se implice în sectorul imobiliar pentru a reduce împrumuturile excesive și pentru a preveni supraîncălzirea pieței. De atunci, Beijingul a arătat clar că vrea să influențeze prețurile scăpate de sub control ale locuințelor, pe care le vede drept cauză pentru agravarea inegalității veniturilor și amenințarea stabilității economice și sociale.

Fantasia Holdings, o firmă din Shenzhen, a ratat, de asemenea, 315 milioane dolari în plăți către creditori săptămâna trecută. Dezvoltatorul de apartamente de lux a declarat la bursă la momentul respectiv că evaluează „impactul potențial asupra stării financiare și a poziției în numerar a grupului”.

Modern Land, în schimb, a declarat că dorește să extindă termenul de 25 octombrie până la sfârșitul lunii ianuarie, deoarece încearcă să îmbunătățească „gestionarea lichidității și a fluxului de numerar și să evite orice potențială neplată”.

Compania a declarat într-un dosar separat că președintele Zhang Lei și președintele Zhang Peng intenționează să acorde împrumuturi de aproximativ 124 milioane de dolari pentru a sprijini compania. Acțiunile din Modern Land au scăzut luni cu peste 2% în Hong Kong.

Știrile despre dificultățile financiare ale companiei au venit în aceeași zi, cel de-al doilea cel mai mare dezvoltator din China, Evergrande, s-a confruntat cu un alt termen de rambursare a datoriilor, de data aceasta de circa 148 de milioane de dolari în plăți de dobânzi pentru obligațiunile exprimate în dolari SUA, potrivit datelor Refinitiv.

Conglomeratul imobiliar în luptă a căutat cumpărători pentru unele dintre afacerile sale, deoarece o criză majoră de numerar amenință să scufunde compania. Cel mai îndatorat dezvoltator chinez a ratat deja plățile dobânzilor la obligațiuni. Acest lucru a alimentat speculațiile cu privire la faptul dacă compania ar putea vedea un plan de salvare, restructurare sau neplată susținută de Beijing.

Săptămâna trecută, acțiunile sale au fost suspendate pe fondul rapoartelor potrivit cărora un dezvoltator chinez rival se pregătea să-i cumpere afacerea de administrare a proprietății.

Sursa foto: Moden Land

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.