Încep discuțiile finale pentru “salarii minime adecvate” în UE. Miniștrii au ajuns la un acord asupra mandatului de negociere

portofel, bani, cash, buzunar. sursa: pixabay.com

Miniştrii cu atribuţii în domeniul ocupării forţei de muncă şi al afacerilor sociale din cadrul UE reuniţi în Consiliu luni la Bruxelles au ajuns la un acord asupra mandatului de negociere cu privire la o propunere a Comisiei Europene de legiferare a unor salarii minime adecvate în Uniune, transmite Agerpres. Conform noilor reguli, este de aşteptat ca salariile minime să crească în mai mult de jumătate din statele membre.

În urma acestui acord pot începe negocierile dintre cele trei instituţii ale UE – Parlamentul European, care acum două săptămâni şi-a votat poziţia, Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană pentru a conveni un text final.

Salariile echitabile, care asigură un nivel de trai decent, reprezintă unul dintre principiile Pilonului european al drepturilor sociale. Pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă şi de trai, prezentul proiect de act legislativ stabileşte un cadru pentru promovarea unor niveluri adecvate ale salariilor minime legale, pentru promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor şi pentru îmbunătăţirea accesului efectiv la protecţia salariului minim pentru lucrătorii care au dreptul la un salariu minim.

Statele membre cu salarii minime legale au sarcina de a institui un cadru procedural pentru a stabili şi a actualiza aceste salarii minime în conformitate cu un set de criterii stabile şi clare. Salariile minime legale vor fi actualizate în mod regulat şi prompt. În plus, cuantumul acestora poate fi ajustat prin mecanisme de indexare automată, detaliază un comunicat de presă publicat pe site-ul Consiliului UE.

În UE, există diferenţe mari între statele membre în ceea ce priveşte măsura în care lucrătorii sunt acoperiţi de convenţiile colective şi nivelul salariilor minime. Acesta este, de asemenea, efectul modelelor foarte diferite ale pieţelor forţei de muncă din statele membre. Deşi respectă aceste diferenţe, proiectul de act legislativ stabileşte un cadru procedural pentru promovarea unei protecţii mai bune şi mai eficace a salariului minim în toate statele membre.

Conform noilor reguli, este de aşteptat ca salariile minime să crească în mai mult de jumătate din statele membre, ajutând peste 25 de milioane de lucrători. Datorită acestei directive, România se poate apropia de un trai decent, oferit de salariile din statele Europei de Vest, a scris marţi pe pagina sa de Facebook eurodeputatul Eugen Tomac (PEE)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *