Încetinirea celei mai mari economii europene afectează piața muncii: Numărul șomerilor din Germania a crescut peste așteptări

Germania, steag Sursa foto: Pixabay

Numărul şomerilor în Germania a crescut peste aşteptări în februarie, încetinirea celei mai mari economii europene afectând soliditatea pieţei forţei de muncă, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a informat joi că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut în februarie cu 11.000, până la cifra ajustată de 2,713 milioane.

Rata şomajului ajustată sezonier, care măsoară raportul dintre numărul persoanelor fără loc de muncă şi populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 5,9%. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5,9%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să urce cu 7.000.

“Mediul economic dificil afectează robusteţea pieţei forţei de muncă. Deseori în februarie scade numărul şomerilor, nu a fost cazul în acest an”, a afirmat Andrea Nahles, preşedintele Agenţiei Federale a Muncii.

La rândul său, ministrul Muncii, Hubertus Heil, a declarat că angajatorii se bazează pe forţa de muncă existentă, pe fondul deficitului de angajaţi calificaţi. “Riscul concedierilor rămâne redus. Cererea pentru noi angajări a scăzut”, a adăugat oficialul german.

În februarie au fost 706.000 locuri de muncă vacante, cu 72.000 mai puţine decât în urmă cu un an, arată datele publicate de Oficiul Federal pentru Muncă.

Guvernul de la Berlin se aşteaptă ca Germania să înregistreze o creştere de doar 0,2% anul acesta, de la un nivel de 1,3% previzionat anterior, întrucât cererea globală slabă, incertitudinile geopolitice şi inflaţia persistent ridicată au atenuat speranţele pentru o redresare solidă.

În 2025, Executivul previzionează un avans al PIB-ului de 1%, în timp ce inflaţia ar urma să se situeze la 2,8% în 2024 şi la 2% în 2025.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *