Închirierile în regim hotelier gen Airbnb au explodat în România, Albania și Kosovo / Turiștii străini caută cazare în Balcani în locuri ieftine și neaglomerate

alcool, turisti, vacanta, concediu, bauturi, beri, bere, calatorie, mare, plaja Photo 17950200 | Alcohol Vacation © Steven Cukrov | Dreamstime.com

Tot mai mulți vizitatori străini care închiriază proprietăți în regim hotelier au început să se orienteze în ultimul timp spre destinații mai economice, optând pentru țări care până acum nu s-au bucurat de prea mare căutare, arată o analiză Kathimerini, citată de Rador. Conform celei mai recente analize lunare a AirDNA (www.airdna.co), Albania este un exemplu tipic. În 2023, cererea pentru închirieri de locuințe în regim hotelier (pe baza numărului de nopți) a înregistrat o creștere anuală cu 59%, depășind nivelul similar din 2019 cu un impresionant 149%. Performanța Albaniei a fost cea mai ridicată din Europa.

Kosovo este o altă țară care s-a remarcat în 2023, înregistrând o creștere cu 33% a cererii, în timp ce față de 2019, numărul nopților de cazare a fost cu 114% mai mare anul trecut.

La fel și România a înregistrat o creștere cu 20% față de 2022 și cu 40% față de 2019. În Grecia, cererea de închiriere pe termen scurt a crescut cu 8,8% în 2023. Performanța de anul trecut a fost cu 27,4% mai bună decât cea din 2019, adică față de ultimul an de dinainte de izbucnirea pandemiei.

Fără aglomerație sufocantă

Atractivitatea prezentată în 2023 de destinațiile mai sus menționate se datorează mai multor motive. În primul rând, oferă peisaje frumoase, o moștenire culturală bogată și obiective istorice care merită vizitate. De asemenea, spre deosebire de alte regiuni, mai ales din sudul Europei, în lunile de vară, acestea oferă avantajul de a fi ferite de aglomerația provocată de miile de turişti. Mai ales în iulie și august, în destinațiile populare nu doar din Grecia, ci și din Spania, Italia, Franța și Portugalia, aglomerația este sufocantă.

În plus, destinațiile populare au și dezavantajul costurilor de cazare mult mai mari. Potrivit datelor AirDNA, prețul mediu pe noapte într-o propietate închiriată în regim hotelier în Moldova în 2023 nu a depășit 46 de euro, iar în Kosovo 50 de euro. În Albania, o noapte de cazare a costat în medie doar 56 de euro anul trecut, iar în România – 80 de euro. Astfel de prețuri accesibile, sub 100 de euro, reprezintă un criteriu important pentru tot mai mulți vizitatori străini, mai ales în situația actuală.

Creșterea semnificativă a dobânzilor și valul de scumpiri care au afectat majoritatea țărilor determină tot mai mulți turiști să caute opțiuni mai economice, nu numai în comparație cu Grecia, ci și cu Spania și Italia, unde prețul mediu pe noapte în 2023 a depășit de asemenea 150 de euro.

Grecia este scumpă

Prețul mediu pe noapte în Albania este de doar 56 de euro, iar în România de 80 de euro. Grecia a fost cea mai scumpă piață anul trecut, cu un preț mediu de 193 de euro/noapte. Acest preț a rămas neschimbat față de 2022, ceea ce demonstrează că acolo unde s-a încercat efectuarea unor majorări suplimentare, gradul de ocupare a avut de suferit. În lunile de vară și mai ales în plin sezon, în august, prețul mediu calculat la nivelul întregii Grecii a ajuns la 225 de euro, fiind cel mai mare din Europa. Cele mai scumpe zone au fost Mykonos, Santorini, Creta, Rodos și Corfu.

Dimpotrivă, deși majorate, prețurile din Atena au fost mai accesibile, situându-se la circa 110 euro/noapte pe tot parcursul anului. Concret, în așa-numitul ”triunghi comercial”, cea mai populară zonă, dar și una dintre cele mai scumpe opțiuni de cazare din regiunea Attica, datorită apropierii de Acropole, în perioada iulie – septembrie 2023, prețul mediu/noapte a fost de 133 de euro, în creștere cu 11% față de anul trecut și cu 28% față de 2019.

Gradul mediu de ocupare a rămas aproximativ același față de perioada similară a anului trecut, la 80,3%, dar a crescut cu 14% față de 2019. În acest context, venitul mediu pe proprietatea închiriată s-a ridicat la 106,9 euro pe noapte, ceea ce se traduce într-un venit lunar de 3.200 de euro. (Traducerea: Carolina Ciulu)

Photo 17950200 | Alcohol Vacation © Steven Cukrov | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *