Încrederea în economia românească a început anul în scădere

Carmen Radu ian. 28, 2022 0 comentarii
crestere economica, grafic

Încrederea în economia românească a scăzut, la începutul acestui an, din cauza unei încrederi mai slabe în producție și construcții, arată un raport al Erste Group Research.

Indicatorul încrederii in economie (Economic Sentiment Indicator – ESI) a scăzut la 101,2 în ianuarie, de la 102,5 în decembrie. În zona euro, scăderea indicatorului a fost chiar mai abruptă și mai mare decât era așteptat.

indicatorul privind aşteptările de angajare (EEI) s-a îmbunătățit, în schimb, la 108,4 în ianuarie față de 106,9 în decembrie. Tendințele pozitive privind numărul de locuri de muncă din economie și rata șomajului sunt compensate într-o oarecare măsură de rata de creștere negativă a salariilor reale din ultimele luni.

Prognoza Erste de creștere economică este de 4% în 2022. Potrivit companiei, creșterea bruscă a prețurilor la energie crește povara pentru gospodării și companii.

Pe o notă pozitivă, investițiile finanțate de UE sunt planificate să crească în acest an.

Încrederea în producție a scăzut la -1,2 în ianuarie față de -0,3 în decembrie, pe fondul scăderii comenzilor de export.

Încrederea în servicii s-a îmbunătățit ușor la 7,3 în ianuarie față de 7,0 în decembrie, după o creștere vizibilă a cererii așteptate în următoarele trei luni.

Creșterea numărului de cazuri Omicron după sărbătorile de iarnă nu a afectat optimismul managerilor. Managerii din sectorul retail au fost mai optimiști în ianuarie față de decembrie. Majoritatea comercianților cu amănuntul au avut probabil vânzări fructuoase în perioada sărbătorilor de iarnă.

Încrederea în construcții a scăzut la -6,6 în ianuarie față de -4,7 în decembrie.

Comisia Europeană nu a raportat indicatorul de încredere a consumatorilor pentru România din aprilie 2020.

Sursa: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.