India vrea să creeze un mecanism de plată în rupii pentru comerțul cu Rusia, pentru a atenua sancțiunile occidentale

new delhi, india New Delhi, India / Sursa foto: Pexels

India caută modalități de a crea un mecanism de plată în rupii pentru comerțul cu Rusia, pentru a atenua efectele asupra New Delhi ale sancțiunilor occidentale impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, au declarat surse guvernamentale și bancare pentru Reuters.

Oficialii indieni sunt îngrijorați de faptul că livrările vitale de îngrășăminte din Rusia ar putea fi întrerupte pe măsură ce sancțiunile se intensifică, ceea ce amenință vastul sector agricol al Indiei.

Oficialii au spus că planul este de a determina băncile și companiile rusești să deschidă conturi la câteva bănci de stat din India pentru decontarea comerțului, a spus o sursă bancară implicată în discuții.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Aceasta este o mișcare proactivă, presupunând că conflictul escaladează și ar putea exista o serie de sancțiuni. În acest caz, nu am putea deconta tranzacția în dolari și, prin urmare, a fost propus un aranjament pentru a crea un cont în rupii”, spune aceasta.

Fondurile din astfel de conturi acționează ca o garanție a plății pentru schimburile comerciale între două țări, în timp ce părțile schimbă mărfuri una cu cealaltă pentru a compensa suma, a spus sursa.

O alternativă similară, în care o parte a decontării cu Rusia este în valută străină, iar restul se face prin conturi locale în rupii, a fost, de asemenea, explorată, a spus sursa bancară.

Astfel de mecanisme sunt adesea folosite de țări pentru a se proteja de sancțiuni, iar India le-a folosit și cu Iranul, după ce a intrat sub sancțiuni occidentale pentru programul său de arme nucleare, a spus sursa.

Programul a fost introdus în 2012 și a funcționat bine timp de câțiva ani.

Discuțiile despre Rusia sunt încă într-un stadiu incipient și discuțiile formale între cele două părți nu au început încă, a declarat un oficial al guvernului indian.

India a cerut încetarea violențelor în Ucraina, dar s-a abținut de la condamnarea totală a Rusiei, cu care are legături politice și de securitate de lungă durată.

Rusia a invadat Ucraina pe uscat, aer și mare, joi, în cel mai mare atac asupra unui stat european de după al Doilea Război Mondial, determinând zeci de mii de oameni să-și părăsească casele.

Exporturile Rusiei către India au fost de 6,9 ​​miliarde de dolari în 2021, în principal de uleiuri minerale, îngrășăminte și diamante brute, în timp ce India a exportat mărfuri în valoare de 3,33 miliarde dolari în Rusia în 2021, în principal produse farmaceutice, ceai și cafea. Rusia și Belarus reprezintă aproape o treime din importurile totale de potasiu din India.

Forțele ruse au continuat avansul vineri, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a rugat comunitatea internațională să facă mai mult, declarând că sancțiunile anunțate până acum nu sunt suficiente.

Liderii UE au convenit joi să impună noi sancțiuni economice Rusiei, alăturându-se Statelor Unite și Marii Britanii în încercarea de a-i pedepsi pe președintele rus Vladimir Putin și pe aliații săi pentru atac.

Sancțiunile împiedică Rusia de a face afaceri în valute majore și vizează băncile individuale și întreprinderile de stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: