Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut uşor în luna septembrie/ Analiştii financiari anticipează o depreciere a leului și creșterea datoriei publice

inflatie bani echilibru balanta Sursa foto: Dreamstime

Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut uşor în luna septembrie, (cu 0,5 puncte) la valoarea de 47,4 puncte. Rata anticipată a inflaţiei pentru 12 luni a scăzut şi s-a situat la o medie de 6,86%.

”Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut uşor în luna septembrie, (cu 0,5 puncte) la valoarea de 47,4 puncte. Această situaţie s-a datorat scăderii componentei de condiţii curente. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a scăzut faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 6,86%”, arată Asociaţia CFA Romania.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 84% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Nu a fost înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0169 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0607 lei pentru un euro.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Încetinirea creşterii economice precum şi noile masuri fiscale s-au reflectat şi în componenta de condiţii curente a indicatorului de încredere, componenta care a înregistrat o scădere de 6,6 puncte fata de exerciţiul anterior. De asemenea, conduita politicii fiscale s-a reflectat în anticipaţiile de defict bugetar pentru anul curent, deficitul anticipat pentru acest an înregistrând cea mai mare valoare de la începutul anului”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 53% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 42% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 73% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 21% că sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor este de 5,8%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,2%.

Datoria publică calculată ca procent in PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: