Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut semnificativ luni 26 mai 2025, la 7,10 % pe an, de la 7,29% pe an, cât a fost vineri, 23 mai, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Luni, 19 mai, după vot, s-a înregistrat o scădere semnificativă, de la 7,39% pe an, nivel atins vineri, în ultima ședință înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale, la 7,26%.
La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an dar a început să crească din data de 6 mai, la două zile după primul tur al alegerilor prezidenţiale, când a urcat la 6,08% pe an.
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni, 26 mai, la 7,23%, de la 7,39%, iar ROBOR la 12 luni, a scăzut la 7,31%, de la 7,44%.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2024, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,66%.
Banca Națională a României (BNR) va injecta bani în sistemul bancar luni, 26 mai 2025, printr-o operațiune numită „repo”, pentru a reduce dobânzile din piață, care au crescut în ultima perioadă din cauza instabilității politice, scrie Bloomberg.
Banca organizează luni o operațiune repo pentru a furniza lichiditate la rata-cheie de 6,5%, sub dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR, de 7,5%.
Prin operațiunea repo, BNR le oferă temporar bani băncilor comerciale, în schimbul unor garanții, cu scopul de a crește lichiditatea (adică disponibilitatea banilor în piață). Practic, BNR împrumută băncilor bani la dobânda de politică monetară – care este în prezent de 6,5%.
Motivul: în ultima vreme, băncile se împrumutau între ele la dobânzi mai mari, chiar și de 7,2%, ceea ce a făcut ca și creditele pentru populație și firme să devină mai scumpe. De exemplu, ROBOR la 3 luni – un indicator folosit la calculul ratelor pentru unele credite – a urcat la acest nivel vineri.
Suma anunțată de BNR pentru intervenție este de 13,5 miliarde de lei.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat săptămâna trecută că banca centrală poate începe să ia în considerare o relaxare suplimentară a politicii monetare odată ce ratele din piața monetară scad sub rata-cheie și inflația încetinește.