Industria auto franceză se confruntă cu vânzări în scădere / Dacia, marca low-cost a Renault, este unul dintre puținele modele care se vinde bine

Bigster la fabrica din Mioveni Sursa foto: Dacia

Industria auto franceză are probleme. Mai simplu spus, se vând mai puține mașini. În 2019, în Franța au fost vândute 2,21 milioane de mașini. În timpul pandemiei, această cifră a scăzut cu 25% și nu și-a revenit complet. În 2024, producătorii au vândut doar 1,72 milioane în Franța, scrie Fortune.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Și totuși, iată ironia: în timp ce vinde mai puține mașini, sectorul a înregistrat profituri record. Deci, ce se întâmplă?

Mai puține mașini, profituri mai mari

Ei bine, unul dintre principalele motive este faptul că o mașină este mult mai scumpă în prezent. Între 2014 și 2024, prețul mediu al unui vehicul nou de dimensiuni medii a crescut cu 34%, de la 24.448 de euro la 36.712 de euro. Aceasta înseamnă aproximativ 12.000 de euro în plus pentru a deține o mașină nouă și cu mult peste creșterea de 15% a costului vieții.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Producătorii au putut cere atât de mult mai mult deoarece, după pandemie, au existat mai puține mașini disponibile din cauza problemelor de aprovizionare și a cererii mai mari. La urma urmei, consumatorii erau pregătiți să cumpere din nou articole de mare valoare. De asemenea, producătorii au vândut vehicule mai mari și mai profitabile. Astfel, din 2021 până la începutul anului 2024, aceștia au înregistrat profituri record.

Acum, companiile se află în supracapacitate, deoarece vânzările de automobile pentru Renault, Citroën și Peugeot, de exemplu, au stagnat. Marca low-cost a Renault, Dacia, este unul dintre puținele modele care continuă să se vândă. În schimb, Citroën, de exemplu, a realizat doar o treime din vânzări în 2024 față de 2011.

Dacă oamenii cumpără mai puține mașini, logica spune că și fabricile trebuie să producă mai puține mașini. Din 2023, tot mai multe fabrici franceze se închid sau intră în insolvență, amenințând 80 de unități și 9.000 de locuri de muncă din întreaga țară.

De exemplu, la sfârșitul anului 2024, Michelin a închis două fabrici de anvelope și a anunțat tăierea a 1.200 de locuri de muncă. Cele mai multe dintre aceste pierderi la nivel național vor reveni subcontractanților și nu producătorilor, deoarece primii, furnizorii de echipamente, nu pot fi la fel de flexibili și nu pot renegocia contracte multianuale.

Aceeași situație poate fi întâlnită în întreaga Europă. Bloomberg a scris în 2024 că aproape o treime din fabricile majore de autoturisme ale celor mai mari cinci producători auto din Europa -BMW, Mercedes-Benz, Stellantis, Renault și VW – sunt subutilizate. Industria automobilelor reprezintă peste 7 % din PIB-ul UE, asigurând 13 milioane de locuri de muncă și, în multe cazuri, aceste fabrici joacă un rol vital în viața comunităților locale.

Schimbul către electrice și provocarea Chinei

Așadar, problema este complicată, dar situația este agravată și mai mult de trei aspecte structurale enorme: vehiculele electrice (VE), offshoring-ul și China.

Promovarea vehiculelor electrice (VE) din motive de mediu nu are loc peste noapte. Vehiculele electrice reprezintă 15% din mașinile de pe drumurile franceze, iar dezvoltarea infrastructurii a fost lentă. Recenta decizie a UE de a flexibiliza normele privind emisiile de dioxid de carbon ale autovehiculelor poate însemna, de asemenea, că în următorii ani se vor vinde mai puține vehicule electrice decât sperau susținătorii acestora. Ca o lovitură suplimentară, guvernul francez a redus recent bonusul ecologic pentru achiziționarea unui vehicul electric de la 7.000 de euro la un maxim de 4.000 de euro.

De asemenea, UE impune ca, după 2035, vehiculele noi să nu mai fie vândute cu motoare cu combustie internă. În 2011, motorina reprezenta 80% din vânzările de mașini noi, dar până în 2024, acest procent a scăzut la aproximativ 10%. Dacă va fi nevoie de mai puține piese diesel, acest lucru va spori presiunea economică asupra turnătoriilor care le furnizează, mai ales că aceste piese nu pot fi reutilizate pentru motoarele hibride. Într-adevăr, deși trecerea la o economie bazată pe automobile electrice va crea locuri de muncă, se estimează că 40.000 dintre acestea vor fi puse în pericol. Cu toate acestea, pierderile de locuri de muncă au apărut și din cauza faptului că producătorii fabrică acum aceste piese în alte țări.

Această delocalizare este o problemă structurală care a apărut încă din anii 1990, ceea ce face ca redresarea să fie mai dificilă pentru industria auto franceză. O mare parte a sectorului auto s-a relocat în țările din Europa Centrală sau de Est. Renault și Stellantis (cu excepția Fiat-Chrysler) construiesc mai puține mașini în Franța, în scădere la 18% în 2023 de la 23% în 2019.

Sindicatele acuză producătorii că folosesc vehiculele electrice ca pretext pentru a continua delocalizarea. Citroën își produce mașina electrică e-C3 în Slovacia, iar Renault va construi viitorul Clio 6, care va fi comercializat în 2026, la Bursa, în Turcia. Critica este că, în contextul scăderii vânzărilor și al unei supracapacități potențial durabile, producătorii închid cele mai vechi fabrici din țările cu salarii ridicate, mai degrabă decât pe cele mai noi din țările cu salarii mai mici.

Stellantis a declarat pentru Euractiv în 2024: „Reducerea costurilor este o problemă vitală pentru întreaga industrie, în special în fața ofertelor agresive din partea concurenților chinezi”.

China este cel mai mare producător mondial de vehicule, producând 30,2 milioane anual, pe baza cifrelor din 2023. În schimb, SUA ocupă locul al doilea cu 10,6 milioane, Japonia ocupă locul al treilea cu 9 milioane, iar Franța produce 1,5 milioane.

Concurența din partea Chinei este acerbă; aceasta produce vehicule electrice mai ieftine și câștigă cotă de piață. Chinezii au, de asemenea, un avantaj în producția de automobile, deoarece își cumpără energia din sursa cea mai accesibilă, adesea Rusia, ceea ce UE nu face.

China are cea mai mare industrie de baterii din lume, iar BYD, un producător de succes, se extinde în Europa; acest lucru ar putea duce la creșterea supracapacității și ar putea forța Renault, Stellantis și VW să se restructureze și mai mult.

Twingo-ul electric al Renault, de exemplu, este extrem de popular, proiectat în parteneriat cu tehnicieni chinezi și va fi construit în Slovenia folosind piese auto chinezești care sunt mult mai ieftine decât cele europene, deoarece piesele nu sunt supuse acelorași tarife ca și mașinile chinezești.

Și nimic din toate acestea nu ia în considerare impactul tarifelor „yo-yo” ale președintelui Trump.

Un amestec de perturbări globale, ineficiențe structurale, concurența chineză și provocările tranziției către vehiculele electrice au lăsat sectorul într-o stare fragilă. Așadar, care este soluția?

Poate Franța să își reinventeze industria auto?

Una dintre soluții ar fi reducerea prețurilor mașinilor noi, un punct de vedere susținut de Bernard Jullien, profesor de economie la Universitatea din Bordeaux și specialist în industria auto. Mașinile mai mici, în primul rând electrice, la un preț mult mai mic, reprezintă de asemenea o soluție. După cum a declarat Jullien pentru FranceInfo, „dacă vom continua să încercăm să vindem mașini de 40.000 de euro, atunci nu vom avea nici volumul de vânzări, nici vehicule 100% electrice”.

Plateforme Automobile (PFA), organizația sindicală a sectorului francez, a declarat pentru Euractiv că soluția este reinventarea prin vehicule electrice, astfel încât industria să poată combate „cea mai gravă criză din istoria sa”. Într-adevăr, multe sindicate cred că mașinile electrice mici ar putea fi construite în mod ideal în nordul Franței.

În martie, vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, a anunțat un plan de acțiune pentru sprijinirea sectorului, despre care a spus că este în pericol de moarte. Séjourné a declarat pentru Le Monde că americanii sunt lideri în domeniul mașinilor care se conduc singure, China în domeniul vehiculelor electrice, Coreea în domeniul bateriilor, iar Chile în furnizarea litiului pentru aceste baterii. Pentru a se asigura că Europa nu devine doar uzina de asamblare a lumii, aceasta trebuie să înceapă să producă vehicule electrice autonome și conectate, adăugând: „Există o modalitate de a proiecta, produce și vinde vehicule care vor fi mândria generațiilor viitoare”.

Și, deși în mod clar pare o adevărată provocare pentru moment, industria auto franceză știe unul sau două lucruri despre schimbare. Aceasta este o industrie care dispune de know-how, a concurat la nivel internațional timp de peste 120 de ani și a supraviețuit celor două războaie mondiale. Poate că industria este la pământ, dar nu a fost încă învinsă.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.