Aproximativ 32% din producţia mondială de semiconductori ar putea să se confrunte cu probleme în aprovizionarea cu cupru în 2035, din cauza schimbărilor climatice, de patru ori mai mult comparativ cu situaţia actuală, arată un studiu publicat marţi de firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Chile, cel mai mare producător mondial de cupru, se confruntă deja cu o criză a apei, care încetineşte producţia de cupru. În 2035, majoritatea celor 17 ţări care aprovizionează cu cupru industria de cipuri vor fi în pericol de secetă, prognozează PwC.

Ultima criză mondială de cipuri, provocată de boom-ul cererii după pandemie, a condus la închideri de uzine, a paralizat industria auto şi a oprit liniile de producţie în alte sectoare dependente de cipuri.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

“Asta va şterge un punct procentual din creşterea PIB-ului SUA şi 2,4% în cazul Germaniei”, susţine responsabilul de proiect de la PwC, Glenn Burm.

Potrivit raportului firmei de consultanţă, minele de cupru din China, Australia, Peru, Brazilia, SUA, Republica Democratică Congo, Mexico, Zambia şi Mongolia vor fi afectate şi ele, ceea ce înseamnă că niciuna dintre regiunile globului unde se produc cipuri nu va fi scutită de riscuri.

Cuprul este utilizat la producerea miliardelor de sârme minuscule care formează circuitul unui cip. Chiar dacă se caută materiale alternative, în prezent nu există o soluţie comparabilă ca preţ şi performanţă cu cuprul.

În timp, riscurile nu vor face decât să crească dacă inovaţia în domeniul materialelor nu se adaptează la schimbările climatice şi nu va fi pusă la punct o aprovizionare mai sigură cu apă în ţările afectate, subliniază PwC.

“Aproximativ o jumătate din producţia de cupru a fiecărei ţări va fi în pericol în 2050, indiferent cât de rapid lumea îşi va reduce emisiile de carbon”, susţin autorii raportului.

Chile şi Peru au luat măsuri penru a-şi îmbunătăţi aprovizionarea cu apă prin creşterea eficienţei operaţiunilor miniere şi construirea de uzine de desalinizare a apei marine. Acest lucru este exemplar, spune PwC, dar ar putea să nu fie o soluţie pentru ţările care nu au acces la mare.

PwC estimează că 25% din producţia de cupru a statului Chile este în pericol de perturbări în prezent, un procent care va creşte la 75% într-un deceniu şi va ajunge undeva între 90% şi 100% în 2050.