Industria ospitalității vrea relaxarea restricțiilor după 8 decembrie și anunțarea schimbărilor cu minim o săptămână înainte

cafenea cafenea restaurant bar

Industria ospitalității își dorește relaxarea restricțiilor, în contextul în care restaurantele se închid în continuare de la ora 21.00 deși rata de incidență Covid a scăzut sub 3 la mie, a declarat pentru Economedia Daniel Mischie, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA).

„Credem că va exista o relaxare și ne-ar ajuta foarte mult să știm că începând cu data de 8 sau 9 decembrie va exista o relaxare a restricțiilor. Atunci practic expiră hotărârea comitetului municipal în București. Există trei etape: mai întâi recomandările CNSU pentru restricții, după care hotărârea de guvern prin care aprobă Guvernul aceste restricții, apoi hotărârile comitetelor municipale sau județene. Noi am avut întâlnire la prefectură încă de pe vremea când rata de incidență era 5 la mie și scădea spre 4 la mie. Doamna prefect a spus că se va gândi la o soluție, dar cel mai probabil va fi după data de 8 decembrie. Între timp am atras atenția prin diferite memorii și solicitări diferiților actori că rata de infectare scade sub 3 la mie, astăzi nemaifiind corelație între restricții și procentaj, lucru foarte bun de altfel. Însă în momentul în care ai o scădere spectaculoasă – noi suntem la 1 la mie – rămâi cu resticțiile de la 6 la mie. După aproape doi ani de zile de tot felul de restricții de închis și deschis ne-am obișnuit, dar lipsa de predictibilitate cumva te pune în genunchi”, a declarat Mischie.

El a precizat că Guvernul trebuie să țină cont că decembrie este o lună în care HoReCa era obișnuită cu o activitate destul de consistentă. „Chiar în condiții de pandemie, este o lună în care există petreceri, mese festive, pe care companiile sau oamenii vor să le organizeze. Aceste evenimente au nevoie de organizare din punct de vedere al forței de muncă, al aprovizionării, al artiștilor”, spune Mischie.

În acest context, industria ospitalității cere Guvernului să ia deciziile cu o săptămână sau cu 10 zile înainte să fie aplicate.

„Să știm la ce să ne așteptăm. În afară de faptul că noi ne-am obișnuit cu partea financiară și lipsa încasărilor, este o problemă psihică. Activezi într-o zonă în care nu știi exact dacă mâine ești închis sau deschis, până la ce oră și cu câți clienți ai voie să lucrezi. Oamenii își pierd încrederea și au probleme de atitudine față de job și meserie”, spune el.

Amintim că restricțiile dure rămân în vigoare, după ce Guvernul a decis să le decupleze de rata de incidență COVID. În prezent, așadar, măsurile sunt stabilite prin hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă, pentru toată țara, indiferent de rata de infectare.

Actualele restricții prevăd că toate magazinele se închid la ora 21.00. Și restaurantele sunt deschise în intervalul orar 05.00-21.00.

Rata de incidență COVID în București a coborât la 1,58 cazuri la o mie de locuitori în ultimele 14 zile, conform datelor publicate vineri de Direcția de Sănătate Publică.

cafenea restaurant bar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *