Industria prelucrătoare din China și Germania a fost impulsionată de noile comenzi, în timp ce scăderea cererii din străinătate afectează activitatea fabricilor din Marea Britanie

roboti, automatizare, masini, productie auto Sursa foto: FMI

Industria prelucrătoare din Chinei dă semne că ar putea fi în sfârșit pe cale să se redreseze, marcând a patra creștere a activității din fabrici din ultimele cinci luni, scrie Euronews.com. Acest lucru s-a datorat în principal unei creșteri a comenzilor noi, precum și îmbunătățirii vânzărilor. Producția a atins, de asemenea, un maxim al ultimelor șapte luni, pe măsură ce cererea a continuat să-și revină. Noile comenzi la export au scăzut în cel mai lent ritm din ultimele șase luni, în timp ce costurile de producție au scăzut, de asemenea, la un minim al ultimelor patru luni.

Cu toate acestea, indisponibilitatea anumitor materii prime și furnizorii suprasolicitați au continuat să pună presiune asupra lanțurilor de aprovizionare.

Industria prelucrătoare din Germania pare că se redresează

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Industria prelucrătoare din Germania pare, de asemenea, să ia exemplu din peisajul chinezesc, indicele PMI (Purchasing Managers’ Index) fiind raportat la 43,3 în decembrie. Aceasta a fost ușor peste așteptările analiștilor de 43,1, dar destul de mult peste nivelul de 42,6 din noiembrie.

Deși sectorul de producție este încă considerat a fi în contracție, din cauza faptului că numărul PMI este mai mic de 50, investitorii sunt optimiști că acesta a trecut de partea cea mai grea.

Comenzile noi au scăzut în cel mai lent ritm din ultimele opt luni, în timp ce așteptările întreprinderilor au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă. Taxele la poarta fabricilor continuă să scadă, concurența crescută obligându-i pe producători să fie mai prudenți.

Cu toate acestea, ocuparea forței de muncă a continuat să scadă în cel mai rapid ritm din octombrie 2020, în timp ce producătorii au făcut reduceri și s-au adaptat la cererea mai mică și la capacitățile reduse.

Scăderea cererii din străinătate afectează activitatea fabricilor din Marea Britanie

În schimb, industria prelucrătoare din Marea Britanie pare să fi încheiat anul într-o notă mai mai puțin pozitivă, după ce în noiembrie a atins un maxim de șapte luni de 47,2. Indicele PMI al industriei prelucrătoare britanice S&P Global UK pentru luna decembrie s-a situat la 46,2, sub așteptările pieței, fiind estimat la 46,4.

Acest lucru s-a datorat în mare parte slăbiciunii din sectorul bunurilor intermediare și de consum, ceea ce a dus la scăderea activității de producție pentru a zecea lună consecutivă. Cererea de peste mări și preluarea de noi afaceri au fost, de asemenea, lipsite de strălucire.

Comenzile noi au scăzut pentru a noua lună consecutiv, iar întârzierile au fost, de asemenea, eliminate rapid. Acest lucru a dus la o scădere a ocupării forței de muncă pentru a 15-a lună consecutivă. Cu toate acestea, scăderea prețurilor inputurilor a stimulat ușor prețurile de vânzare.

Din nefericire, acest lucru nu a fost suficient pentru a împiedica optimismul mediului de afaceri să scadă la cel mai scăzut nivel din ultimii un an, deoarece ratele dobânzilor au fost în creștere, inflația ridicată și o economie șubredă au continuat să își pună amprenta. Problemele geopolitice în curs de desfășurare, cum ar fi războiul dintre Rusia și Ucraina și conflictul dintre Israel și Hamas, au contribuit, de asemenea, în mod potențial, la acest sentiment scăzut.

Investitorii încă se agață de speranța că marile bănci centrale, precum Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană, vor începe să reducă ratele până în primăvara sau vara acestui an. Cu toate acestea, băncile au fost insistente în a avertiza împotriva unui optimism excesiv, subliniind problemele potențiale pe care le-ar putea ridica o reducere prea rapidă sau prea mare a ratelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: