Industria prelucrătoare din România a marcat în martie a noua lună consecutivă de contracție, pe baza răspunsurilor la sondajul PMI pentru industria prelucrătoare realizat de BCR România.
- Indicele PMI măsoară starea de sănătate a economiei prin intențiile de cumpărare ale managerilor din industria locală de prelucrare în conformitate cu standardele S&P.
Indicele PMI pentru industria prelucrătoare BCR România a scăzut în martie la 46,9 de la 48,3 în luna precedentă. Aceasta este a 9-a lună consecutivă de contracție.
Pentru prima dată de la începutul colectării datelor, componenta privind termenele de livrare ale furnizorilor a crescut peste nivelul neutru. Termenele de livrare mai rapide au fost legate de stocuri mai mari la furnizori, care ar putea fi rezultatul unei cereri în continuare scăzute.
HCOB Flash Germania Manufacturing PMI a atins un maxim al ultimelor 31 de luni în martie, dar a rămas contracționist la 48,3. Mediul extern devine mai favorabil creșterii pentru industria prelucrătoare din România, iar stimulentele fiscale recent adoptate în Germania ar trebui să fie o veste bună pentru sector.
Media PMI pe primul trimestru indică faptul că producția industrială ar putea înregistra o contracție secvențială. Datele oficiale ale Institutului Național de Statistică arată că producția industrială din ianuarie a crescut cu 2,1% atât în termeni lunari, cât și în termeni anuali. Aceasta a fost o evoluție surprinzător de puternică, dar pe baza cifrelor PMI, datele ulterioare pentru trimestru ar putea trage în jos rata medie de creștere. Așteptările continuă să fie că producția industrială își va recăpăta ritmul de creștere în 2025, după doi ani consecutivi de contracție. Cererea externă ar trebui să joace un rol important. Investițiile semnificative în securitatea UE, împreună cu stimulentele fiscale importante aprobate în Germania pentru cheltuieli de infrastructură și apărare, sunt de natură să stimuleze producția industrială europeană. Incertitudinea rămâne ridicată, mai ales în contextul tarifelor americane anunțate pentru automobile. România este expusă mai ales indirect, prin lanțul de aprovizionare al industriei auto germane.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Comenzile noi au rămas contracționiste în martie, prelungind seria la 9 luni. Chiar dacă cifra a fost în continuare contracționistă, luna trecută a adus o îmbunătățire semnificativă pentru comenzile noi. Evoluția din martie ar putea însemna că există încă unele probleme de cerere persistente în sectorul de producție din România.
Comenzile noi pentru export au fost, de asemenea, mai mici în martie față de februarie, indicând că cererea din străinătate rămâne o problemă.
Condițiile economice dificile și cererea slabă continuă să afecteze producția, care s-a contractat în ultimele 10 luni, conform datelor PMI.
De asemenea, ocuparea forței de muncă, restanțele și stocurile de produse finite continuă să sufere consecințele cererii scăzute.
Cu toate acestea, așteptările mediului de afaceri rămân ridicate și se situează acum din nou peste media istorică. Respondenții rămân optimiști în ceea ce privește o eventuală îmbunătățire a condițiilor economice și dividendele din investițiile anterioare în publicitate și capacitatea de producție.
Prețurile factorilor de producție au continuat să crească în martie. Respondenții au menționat creșterea prețurilor furnizorilor și, într-o mai mică măsură, creșterea poverii salariale. O parte din sarcină a fost, de asemenea, transferată prin prețurile de producție, care au fost, de asemenea, în creștere în această lună. Rata de creștere a fost mai scăzută atât pentru prețurile de intrare, cât și pentru cele de ieșire în martie față de luna precedentă.