Industria prelucrătoare din România își continuă declinul. Indicele PMI a scăzut la un nou minim record în decembrie

croitorie-textile-Pexels-e1593584687639 Foto: Industria textilă / Pexels.com

Indicele Purchasing Managers’ Index (PMI) al industriei prelucrătoare din România a scăzut la un minim record de 46,4 puncte în decembrie, indicând o contracție de la 48 de puncte în noiembrie, a declarat vineri grupul bancar austriac Erste. Marca de 50 de puncte separă creșterea de contracție.

„La 46,4 în decembrie 2024, indicele principal arată cea mai accentuată contracție în termeni lunari a sectorului de producție în istoria sondajului de 18 luni”, a declarat Erste Group într-un comunicat de presă. „Media PMI pentru întregul an se situează la 48,6, iar producția industrială din România va înregistra, cel mai probabil, al doilea an consecutiv de contracție. Media PMI pentru trimestrul IV 2024 este, de asemenea, mai mică comparativ cu trimestrul anterior, ceea ce ar putea însemna o contribuție negativă a industriei la creșterea PIB în ultimul trimestru al anului.”

Producția industrială a României a scăzut cu 1,6% de la an la an în primele zece luni din 2024, a anunțat luna trecută Institutul Național de Statistică, INS. În 2023, producția industrială a țării a scăzut cu 4,9%.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

PMI este publicat în prima zi lucrătoare a fiecărei luni și este compilat de S&P Global, care a început să trimită chestionare directorilor de achiziții de la aproximativ 400 de producători în iulie 2023. Banca Comerciala Romana (BCR), unitatea din România a Erste, a lansat PMI pentru industria prelucrătoare din România la începutul anului 2024. PMI este o medie ponderată a cinci indici referitori la industria prelucrătoare din România. Acești indici includ comenzile noi, producția, ocuparea forței de muncă, termenele de livrare ale furnizorilor și stocurile de achiziții.

Nivelul record scăzut al comenzilor noi a fost principalul factor de contracție în decembrie, indicii producției, ocupării forței de muncă și stocurilor de achiziții înregistrând, de asemenea, valori mai scăzute comparativ cu luna precedentă.

„Condițiile slabe ale cererii legate de o combinație de instabilitate politică, constrângeri bugetare la nivelul clienților și interesul scăzut al clienților au fost problemele raportate în contextul scăderii numărului de noi comenzi”, a explicat Erste.

Industria prelucrătoare din țară este puternic dependentă de cererea externă și este poziționată destul de jos în lanțul valoric de producție, arătând o lipsă de produse cu valoare adăugată mare realizate de fabricile românești. Germania este cel mai important partener comercial al României.

„Climatul global actual rămâne neprietenos pentru exporturile românești de producție. Indicele flash HCOB [Hamburg Commercial Bank] PMI de producție din Germania a scăzut în decembrie față de noiembrie și a rămas mult sub nivelul neutru de 50”, a notat Erste.

Industria prelucrătoare românească ar putea înregistra o creștere în 2025, în funcție de cererea externă, a spus Erste.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.