În aprilie, indicele PMI pentru industria prelucrătoare al BCR România a înregistrat o rată de contracție mai moderată. Indicele principal a crescut la 48,3 de la 46,9 în luna precedentă, pe fondul unei contribuții direcționale pozitive din partea tuturor celor 5 componente.
Începutul zgomotos de an, plin de evenimente atât interne, cât și globale, a afectat cel mai probabil afacerile din industria prelucrătoare autohtonă până în acest moment al anului. Evoluția cererii externe rămâne crucială pentru orice redresare semnificativă a sectorului. HCOB Flash Germania Manufacturing PMI a scăzut în aprilie la 48,0, indicând că toată incertitudinea din jurul tarifelor afectează cel mai mare partener comercial al României.
Pe baza citirilor PMI, BCR se așteaptă ca industria să nu susțină creșterea în primul trimestru din 2025. Producția industrială oficială, care reiese din datele Institutului Național de Statistică pentru primele două luni ale trimestrului de deschidere, prezintă o poveste similară. Se preconizează în continuare că producția industrială își va recăpăta ritmul de creștere în 2025, după doi ani consecutivi de contracție.
Cererea externă ar trebui să joace un rol important. Investițiile semnificative în securitatea UE, împreună cu stimulentele fiscale importante aprobate în Germania pentru cheltuieli de infrastructură și apărare, sunt de natură să stimuleze producția industrială europeană.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Incertitudinea rămâne ridicată, în special în contextul tarifelor vamale anunțate de SUA. România este expusă în principal indirect la tarifele americane prin intermediul lanțurilor de aprovizionare din industria auto germană.
În aprilie, subindicele producției a rămas sub pragul neutru de 50,0 pentru a unsprezecea lună la rând. Condițiile economice nefavorabile și cererea slabă rămân principalele puncte de îngrijorare pentru producătorii români. Comenzile noi au scăzut din nou în aprilie și au prelungit șirul de contracții la zece luni. Cererea slabă a fost parțial legată de prețurile mai mari practicate pe baza răspunsurilor din această lună. Lipsa de interes din partea clienților internaționali a fost problema raportată de firmele intervievate ca fiind motivul pentru o nouă lună de contracție a comenzilor noi de export în aprilie.
Încrederea în ceea ce privește afacerile viitoare a slăbit în aprilie, deși a rămas cu mult în pragul așteptărilor de creștere, deoarece producătorii din România și-au manifestat îngrijorarea cu privire la inflație și la evoluția generală a mediului economic și politic. Accesul la fonduri europene, planurile de expansiune și speranțele de îmbunătățire a condițiilor de cerere sunt motive care au menținut optimismul producătorilor.
Componenta ocupării forței de muncă a continuat să indice contracție în aprilie, în principal ca urmare a concedierilor și disponibilizărilor, pe baza răspunsurilor oferite. Contracția restanțelor de muncă s-a accelerat în aprilie, indicând faptul că nevoia de muncă este în prezent scăzută și aceasta a coincis cu o reducere mai ușoară a stocurilor de produse finite. Cererea redusă continuă să se reflecte în cantitatea și stocurile de achiziții.
Prețurile inputurilor au continuat să crească în aprilie, deși rata inflației a încetinit pentru a doua lună consecutiv. Au fost menționate