Industria regenerabilelor: Contractele pentru diferență, singurul mecanism care protejează atât consumatorii finali, cât și investitorii de volatilitatea pieței

Engie parc eolian

Asociația „Romanian Photovoltaic Industry Association” (RPIA) și Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA), reprezentând producători, dezvoltatori și prestatori de servicii și echipamente din sectorul energiei regenerabile, cu o putere totală instalată de peste 5 GW, anunță joi că salută lansarea Contractelor pentru Diferență (CfD) și spun că acesta este singurul mecanism de sprijin care, conceput și implementat în concordanță cu reglementările europene, protejează atât consumatorii finali, cât și investitorii de volatilitatea pieței.

„Sectorul energetic național și cel european trec printr-o transformare accelerată ca urmare a crizei energetice ocazionate de pandemia de COVID-19 și de invazia Rusiei în Ucraina, care a condus la o creștere fulminantă a prețurilor și a determinat o reorientare către tehnologiile curate. În acest nou context strategic, în care asigurarea implementării rapide și eficiente a surselor regenerabile a devenit prioritară, sunt necesare politici, măsuri și mecanisme care să susțină obiectivele de tranziție”, arată asociațiile.

Potrivit lor, CfD-urile „au un rol esențial în atingerea acestor ținte, ca urmare a faptului că protejează consumatorii și investitorii de volatilitatea economică și politică, reducând astfel costul capitalului și stimulând investițiile datorită stabilității veniturilor pe termen lung”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Pentru România, o piață cu un potențial incontestabil, dar cu un cadru de reglementare impredictibil, acest mecanism este esențial pentru a crește gradul de încredere al tuturor actorilor implicați”, transmit asociațiile.

RPIA și RWEA afirmă că, în contextul noului obiectiv european privitor la energia din surse regenerabile (SRE), de 42,5%, care pentru țara noastră ar înseamnă o creștere a ponderii SRE la peste 40% (11,1 GW fotovoltaic și 11,4 GW eolian), cei 5 GW în proiecte fotovoltaice și eoliene CfD contribuie substanțial la atingerea țintelor naționale.

„Pe lângă impactul direct asupra mixului energetic, susținerea dezvoltării tehnologiilor curate are beneficii socio-economice considerabile, dat fiind că fiecare 1 euro investit aduce un aport la economie de 1,3 euro, iar fiecare 1 milion de euro creează 6,1 locuri de muncă. În acest sens, pentru România, mecanismul CfD susține atingerea țintelor privind energia SRE, stimulează investițiile și crește gradul de atractivitate al pieței, protejând concomitent consumatorul final”, arată acestea.

Asociațiile atenționează însă că pentru ca mecanismul să aibă efectul scontat, este necesar un cadru clar și transparent, care să abordeze în mod corespunzător riscurile legate de investițiile pe termen lung și care să asigure predictibilitate, condiții fundamentale de asigurare a finanțării necesare construirii proiectelor ce vor intra sub incidența acestui mecanism.

Context. Amintim că, joi, Guvernul a adoptat o schemă de ajutor de stat de 3 miliarde de euro în domeniul energiei regenerabile și a dat oficial start pentru mult-așteptatele contracte pentru diferență.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: