Inflația anuală din SUA a atins 7,5%, un maxim al ultimilor 40 de ani

Dolari

Rata inflației a urcat la un maxim de aproape 40 de ani luna trecută. Indicele prețurilor de consum a crescut cu 7,5% în cele 12 luni încheiate în ianuarie, potrivit datelor transmise joi de către Biroul de Statistică a Muncii din SUA, citate de CNN..

Cu excepția prețurilor la alimente și energie, care tind să fie mai volatile, prețurile au crescut cu 6% între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, marcând cea mai mare creștere din august 1982. Prețurile alimentelor au crescut cu 7% în aceeași perioadă, în timp ce prețurile la energie au crescut cu 27%.

Doar în ianuarie, prețurile au crescut cu 0,6%, inclusiv ajustările sezoniere, aceeași rată ca în decembrie. Acest lucru a oferit o veste proastă pentru cei care sperau că datele lunare vor indica o încetinire a creșterii prețurilor.

Miercuri, președintele Rezervei Federale din Atlanta, Raphael Bostic, a declarat că SUA ar putea fi pe punctul de a vedea încetinirea ritmului inflației. Dar asta nu s-a întâmplat în ianuarie. Prețurile au crescut în general luna trecută, inclusiv pentru locuințe, mobilier, mașini la mâna a doua și asistență medicală.

Prețurile alimentelor au crescut cu 0,9% în ianuarie, comparativ cu doar 0,5% în decembrie. Aproape toate prețurile la alimente au crescut, doar băuturile nealcoolice rămânând neschimbate.
Prețurile la energie au crescut și ele cu 0,9% luna trecută, conduse de costurile cu energia electrică.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.