Inflația din Germania a atins minimul ultimelor cinci luni, de 9,2%

Redacția feb. 9, 2023 0 comentarii
Germania, steag

Inflația din Germania a atins în ianuarie un minim al ultimelor cinci luni, de 9,2%, potrivit datelor întârziate care ar putea necesita o revizuire în creștere a cifrei de săptămâna trecută la nivelul întregii zone euro, scrie Financial Times.

Agenția federală de statistică a precizat că inflația anuală a scăzut de la 9,6% în decembrie, dar nu a oferit detalii despre principalii factori care au determinat această schimbare și nici despre modul în care a luat în calcul subvențiile guvernamentale pentru reducerea facturilor la energie ale consumatorilor. Economiștii se așteptau la o creștere a inflației germane la 10% luna trecută, potrivit unui sondaj realizat de Reuters.

Publicarea datelor privind inflația din Germania a fost amânată săptămâna trecută din cauza unei „probleme tehnice neașteptate”, despre care agenția federală de statistică a declarat joi că este legată de schimbarea anului de bază pentru statisticile privind prețurile, din 2015 în 2020.

Acest lucru a însemnat că Eurostat, agenția de statistică a UE, a trebuit să estimeze creșterea prețurilor în cea mai mare economie a Europei pentru a calcula inflația pentru întreaga zonă euro. Germania reprezintă mai mult de un sfert din toate datele privind prețurile utilizate pentru a calcula inflația din zona euro.

Orice modificare a inflației din zona euro pentru luna ianuarie ar putea modifica percepția privind rapiditatea cu care se reduc presiunile asupra prețurilor în regiune și ar putea schimba așteptările pieței cu privire la momentul în care Banca Centrală Europeană va înceta să majoreze ratele dobânzilor.

În cadrul estimării sale rapide potrivit căreia inflația din zona euro a scăzut de la 9,2% în decembrie la 8,5% luna trecută, analiștii au calculat că Eurostat a folosit o estimare de 8,7% pentru Germania.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *