Inflația din Germania a încetinit în februarie la cel mai scăzut nivel de după luna iunie 2021

germania, steag, drapel, berlin Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Inflaţia în Germania a continuat să încetinească în luna februarie, când preţurile de consum au înregistrat o creştere în ritm anual de 2,5%, după un avans de 2,9% în ianuarie, ceea ce ar putea alimenta aşteptările cu privire la o posibilă reducere a dobânzii de politică monetară din partea Băncii Centrale Europene, informează AFP, citat de Agerpres.

Conform unei estimări preliminare publicate joi de Oficiul federal de statistică (Destais), indicele preţurilor de consum în prima economie europeană a crescut cu 0,4 puncte procentuale în februarie comparativ cu ianuarie, atingând cel mai scăzut nivel de după luna iunie 2021.

Chiar dacă este vorba de date preliminare, aceste cifre arată că tendinţa de dezinflaţie continuă în Germania, unde preţurile de consum au înregistrat o creştere medie de 5,9% în 2023.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Pe categorii, preţurile la energie şi carburanţi au fost mai mici cu 2,4% în luna februarie 2024 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Alimentele au costat cu 0,9% mai mult decât în luna februarie 2023, ceea ce înseamnă că tendinţa de creştere s-a moderat, având în vedere că în luna ianuarie a fost înregistrat un salt de 3,8%.

„Salariaţii beneficiază graţie unei creşteri notabile a salariului lor real, ceea ce este important pentru a ajuta o economie să se repună pe roate şi la stimularea consumului”, a comentat Fritzi Köhler-Geib, economist şef la banca de stat KfW.

Indicele armonizat al preţurilor de consum a încetinit şi el în luna februarie până la 2,7%, de la un nivel de 3,1% în luna ianuarie, apropiindu-se de ţinta de 2%. De asemenea, inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile la alimente şi energie, a rămas stabilă la 3,4% în luna februarie.

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a spus luni că încetinirea inflaţiei în zona euro va continua, dar a adăugat că, atât ea cât şi colegii săi din Consiliul guvernatorilor, trebuie să vadă mai multe dovezi că ritmul de creştere a preţurilor revine în apropiere de nivelul ţintă al BCE.

Gardienii euro se reunesc săptămâna următoare pentru o nouă şedinţă de politică monetară şi analiştii se aşteaptă ca BCE să menţină nemodificate dobânzile la cel mai ridicat nivel din istorie. Cu toate acestea, observatorii mizează cel puţin pe un indiciu din partea lui Christine Lagarde cu privire la o primă reducere a dobânzilor în cursul acestui an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: